Испанските социалисти опитаха да убедят по-малки партии да подкрепят предложението

...
Испанските социалисти опитаха да убедят по-малки партии да подкрепят предложението
Коментари Харесай

От малките партии в Испания ще зависи дали утре ще падне правителството на Рахой

Испанските социалисти пробваха да убедят по-малки партии да поддържат предлагането им за премахване от власт на консервативното държавно управление на Мариано Рахой, заяви " Асошиейтед прес ", представена от Българска телеграфна агенция.

Лидерът на социалистите Педро Санчес даде обещание да резервира контрактувания наскоро народен бюджет, който включва обилни облаги за баските националисти, и да стартира разговор със сепаратистите в новото каталунско държавно управление. Гласовете на националистите ще са задоволителни за Испанската социалистическа работническа партия да смъкна Рахой.

Според испански медии, представени от " Ройтерс ", Баската националистическа партия ще гласоподава против Рахой.

Санчес прикани премиера да подаде оставка, откакто неговата Народна партия бе санкционирана предходната седмица, тъй като се е облагодетелствала от огромна корупционна скица. Четиридесет и шест годишният социалист сподели пред Народното събрание, че правосъдното решение е сложило под подозрение изказванията на Рахой, че той и други управителни фрагменти не са знаели за двойното счетоводство на партията.

" Всички знаят, че Педро Санчес в никакъв случай няма да завоюва избори. Това е повода за неговото бързане да провежда избор на съмнение ", сподели Рахой пред депутати. Той напомни, че социалистите са изгубили два пъти парламентарни избори под управлението на Санчес, и предизвести, че негово държавно управление би заплашило финансовата непоклатимост.

Днешните парламентарни диспути се чака да бъдат последвани на следващия ден от гласоподаване.

Докато двете съществени партии си разменят обвинявания в прикриване на случаи на корупция, всички погледи са ориентирани към Баската националистическа партия, която може да наклони везните и в двете направления. Санчес се нуждае от безусловно болшинство в Конгреса на депутатите - 176 от 350 места - с цел да в профил Рахой. Крайнолявата партия " Подемос " се чака да поддържа вота на съмнение, само че Санчес ще се нуждае и от гласовете на петимата баски депутати.

Пробизнес партията " Граждани ", чийто водач Алберт Ривера се радва на огромна известност, откакто притисна Рахой за по-агресивен метод в смазването на каталунския фракционизъм, отхвърля да поддържа Санчес, тъй като желае допустимо по-скоро да има предварителни избори. Перспективата за избори, извоювани от " Граждани ", която желае повече надзор от центъра върху самоуправляващите се области, съставлява алтернатива за районната баска партия.

 Педро Санчес
© Reuters

Педро Санчес

Националистите споделиха, че приоритет ще им бъде запазването на над 500 милиона евро спомагателни вложения и други облаги, получени от държавното управление на Рахой в договарянията за тазгодишния народен бюджет.

Санчес разгласи през днешния ден, че няма да пипа бюджета на Рахой, в случай че бъде определен на премиерския пост. Ако баските поддържат Рахой, евентуално ще има още опити за събаряне на държавното управление или от " Граждани ", или от " Подемос ", с цел да бъдат провокирани нови парламентарни избори, по опция през есента, означи АП.

Ако националистите поддържат социалистическия избор на съмнение, Санчес може да стане министър председател още идната седмица и ще има за задача да свика избори до края на годината.

Управляващият от декември 2011 година Рахой изведе Испания от най-тежката икономическа рецесия от години, макар че съперниците му се оплакват, че възобновяване пристигна с цената на ограничения за икономии, висока безработица и растящо неравноправие, означи АП.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР