Испански ветеринари са установили, че Омикрон достатъчно често прониква в

...
Испански ветеринари са установили, че Омикрон достатъчно често прониква в
Коментари Харесай

Вариантът Омикрон може да заразява домашните кучета и котки

Испански ветеринари са открили, че Омикрон задоволително постоянно прониква в организма на домашните котки и кучета от инфектираните им стопани, само че това става по-рядко спрямо други разновидности на COVID-19, написа в обява в електронната библиотека bioRxiv, представена от Българска телеграфна агенция.
Всичко по тематиката: Омикрон - новият коронавирусен вид 757
" Наблюденията ни демонстрират, че новите разновидности на ковид могат да се предават от хора на животни, само че отстъпват по инфекциозност и резултатност на предходните разновидности на SARS-CoV-2. Това още един път акцентира нуждата да се следи разпространяването на COVID-19 измежду животни ", пишат откривателите.

През последните две години ветеринарни лекари и биолози откриха редица образци за това по какъв начин COVID-19 или сходни на него патогени са проникнали в популациите на доста диви и домашни животни. Учени от Съединени американски щати откриха антитела против ковид в кръвни проби от белоопашати елени и диви котки, а преди този момент откриватели откриха доказателства, че вирусът може да болести норки, лъвове, тигри, енотовидни кучета и доста други диви животни.

Испанските ветеринари под управлението на Сандра Баросо-Аревало от Мадридския университет са се поинтересували дали има разлики в това отношение сред Омикрон и предходните разновидности на заболяването.

Учените допускат, че огромният брой разновидности в генома на тази вариация може да е повлиял доста на способността му да прониква в организма на домашните животни.

За да ревизират тази догадка, Баросо-Аревало и нейните сътрудници са събрали проби от слюнка на 30 котки, 50 кучета и един заек, чиито стопани са се заразили с COVID-19 в интервала сред декември предходната година и март тази година. Пробите след това са оценени с PCR проби и системи за геномно секвениране.

Изследователите са открили, че следи от частици от разновидността Омикрон са участвали в тялото на почти 10 % от домашните любимци, в това число седем котки и едно куче.

Според притежателите им в нито един от тези случаи питомците им не са показали признаци на тревога, потиснато въодушевление или други признаци на болест с COVID-19, което свидетелства за леко протичане на болестта.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР