Испански учени препоръчаха да готвим зеленчуците с повече зехтин, защото

...
Испански учени препоръчаха да готвим зеленчуците с повече зехтин, защото
Коментари Харесай

Учени разкриват защо да готвим с повече зехтин

Испански учени предложиха да готвим зеленчуците с повече зехтин, тъй като по този начин се улеснява освобождението и усвояването на биоактивни съединения, заяви Юрик алърт.

Резултатите от проучването на учените от университета на Барселона разкриват механизми, с които гастрономията въздейства върху изгодата от средиземноморската диета.

Известно е, че тя укрепва сърцето, кръвоносните съдове и усъвършенства метаболизма, само че тези плюсове не са толкоз очевидни измежду хора, които живеят в други региони.

Възможно е това да се дължи на другите готварски обичаи.

Запържването на основата за ястията - така наречен софрито, е доста особено за Средиземноморието.

Затова учените са се заели да оценят резултата на спомагателния зехтин върху биоактивните съединения в доматите, кромида и чесъна. Според тях тази композиция съдържа 40 разнообразни феноли и доста каротеноиди.

Приемането им се свързва с възстановяване на параметрите за риск от сърдечносъдови проблеми и инсулинова сензитивност.

" Основният резултат от проучването е, че готвенето на зеленчуците с повече студено пресован зехтин е удобно за освобождение на биоактивните съединения и тяхното асимилиране " - сподели Роза М. Ламуела от Института по проучване на храненето и сигурността на храните.

Учените откриха също, че зехтинът способства за извличането на изомери на каротиноидите и полифенолите, които са с по-силни антиоксидантни свойства. /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР