Испански шофьори на камиони са в национална стачка срещу високите

...
Испански шофьори на камиони са в национална стачка срещу високите
Коментари Харесай

Европа стачкува срещу скъпите горива. А ние?

Испански водачи на камиони са в национална стачка против високите цени на горивата цялата седмица, което докара до  спирания на доставки на пресни артикули като риба и плодове в цялата страна.

За през днешния ден е планувана проява на земеделските профсъюзи в столицата Мадрид.

Във Франция се приказва за сходна стачка от 21 март. В Мароко към този момент стачкуват, неодобрение има и в Италия.

В понеделник платформа, представляваща дребни компании на камиони за транспорт и независимо заети водачи, разгласи безсрочна стачка. В петък верига задгранични супермаркети в района Астурия затвори заради липса на доставки.

Земеделските производители се оплакват, че не могат да продават продукцията си, изключително мляко, и предизвестяват, че храната за животни свършва до дни. Млечната индустрия в Испания прекрати активността си, оповестиха от браншовата организация.

Транспортната стачка на превозвачите стартира още в понеделник поради високите цени на горивата. Тя обаче не е подкрепена от всички компании в сектора и това докара до конфликти сред работещите и протестиращите.

В някои градове от страната се наложи да се намесят Националната полиция и Гражданската армия, с цел да не се стигне до по-сериозни произшествия. Блокирани са автомагистрали, а съществени пътни артерии са барикадирани с изгорели гуми.

Според Националната федерация на млечните промишлености (FENIL), която съставлява над 95% от испанското произвеждане на млечни артикули, доставките към фабриките на първични материали и към комерсиалните мрежи на подготвена продукция към този момент са прекъснати и ще бъдат възобновени едвам откакто транспортната стачка завърши.

От бранша предизвестяват, че парализата на превоза води до обществени, стопански и екологични последствия. До тук загубите се пресмятат на над 600 милиона евро, а съгласно специалисти в случай че стачката продължи към 100 000 души ще останат без работа.

Протестите не престават при яростни спорове сред стачкуващите и тези, които към момента правят транспорти. Испанските управляващи са мобилизирали десетки хиляди служители на реда да управляват обстановката. Съобщава се за произшествия с принуждение.

У нас към този момент само Несебър се подвигна против високите цени на горивата. Вчера в морския град бе извършено автошествие.
 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР