Испански изтребители от НАТО и финландски изтребители бяха пратени да

...
Испански изтребители от НАТО и финландски изтребители бяха пратени да
Коментари Харесай

НАТО прехвана руски самолети край Естония и наруши финландското въздушно пространство

Испански изтребители от НАТО и финландски изтребители бяха пратени да прехванат три съветски самолета, летели покрай въздушното пространство на Естония, заяви алиансът в изказване, представено от Българска телеграфна агенция.

Руските самолети са разпознати като два изтребителя МиГ-31 и един транспортен АН-26.

" Два испански изтребителя Ф-18 от задачата за защита на балтийското въздушно пространство бяха вдигнати по паника от естонската Военновъздушни сили база Амари. Финландски изтребители също излетяха да прехванат самолетите ", заяви НАТО.

Срещата на самолетите на Русия, Финландия и НАТО е минала в интернационалното въздушно пространство без произшествия, като натовските самолети за малко са нарушили въздушното пространство на Финландия, която не е член на алианса. Според НАТО това станало до момента в който испанските изтребители желали от Финландия да поеме прехващането. Финландското министерство на защитата съобщи, че двата изтребителя на алианса са били във въздушното пространство на страната по-малко от минута.

Прехващанията на съветски самолети от НАТО зачестиха през последните години поради изостреното напрежение сред Запада и Москва към украинската рецесия, отбелязва Ройтерс.

Международният въздушен кулоар над Финския залив е стеснен и към този момент е имало многократни нарушавания на финландското въздушно пространство от военни и цивилен самолети от прилежаща Русия. Нарушенията от натовски самолети обаче са редки, написа Асошейтед прес.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР