Испански имунолози предложиха на правителството на хората с поставена Янсен ...

Испански имунолози предложиха на правителството на хората с поставена Янсен

Испания обмисля бустерна доза от РНК ваксина на имунизираните с Янсен

Испански имунолози оферираха на държавното управление на хората с сложена " Янсен " ваксина против Коронавирус-19, която е еднодозова, бустерната доза да бъде от " Пфайзер " или " Модерна ".

Предложението публично ще бъде обсъдено от Комисията по публично здраве и би трябвало да се утвърди на Междутериториалния съвет по опазване на здравето сред централното и районните държавни управления, само че към този момент има кардинално единодушие.

Първоначалният вид е бил бустерната доза да бъде още веднъж на " Янсен ", само че след направени изследвания е открито, че РНК имунизацията ще обезпечи по-положителна отбрана на накърнимите хора. Когато единодушието е налице, на 1 милион и 900 000 души, на възраст сред 40 и 79 години, на които в Испания е сложена еднодозовата " Янсен " ваксина, ще получат спомагателна сигурност с втора РНК ваксина.

В началото на октомври Междутериториалният съвет по опазване на здравето утвърди слагането на трета доза на хората над 70-годишна възраст и на високорисковите формации, които одобряват имуносупресивни медикаменти.

Досега бустерна доза е сложена на 465 000 души. Напълно имунизирано е малко над 88% от популацията над 12-годишна възраст, като следващата сложена цел е 90 % от цялото население на страната да бъде с цялостна имунизация.

Източник: bnt.bg