Испански археолози се опитват да разплетат древна мистерия, след като

...
Испански археолози се опитват да разплетат древна мистерия, след като
Коментари Харесай

Откриха скелети в пещера на Канарските острови

Испански археолози се пробват да разплетат антична тайнственост, откакто в пещера на Гран Канария бяха открити шест скелета. Според учените те са на млади мъже, които са били заровени с вързани ръце, сложени с лице към земята, а гробовете са покрити с големи камъни.

Откритието е направено по време на разкопки в крайбрежна пещера на втория най-населен остров на архипелага. Погребалното място е мъчно налично даже за опитни пещерняци, настояват археолозите.

Според учените скелетите датират от преди испанската инвазия в региона през 15-и век.  „ Тези хора не са заровени по нормалния метод. Това ни кара да предположим, че тези погребения имат мощно алегоричен темперамент ”, твърди основният археолог на разкопките Вероника Алберто.

По думите ѝ върху младите мъже е приложена мощ, с цел да бъдат положени с лице към каменната повърхнина, след което върху тях са хвърляни камъните, с които са покрити телата. Сега археолозите чакат резултатите от въглеродното датиране на костите, с цел да могат да дефинират с акуратност момента, в който са били заровени мъжете, заяви Нова.

„ Всички те са били физически мощни и здрави. Били са млади. Именно това ни води до заключението, че в тази ситуация става дума за насилствена гибел, носеща несъмнено обръщение ”, акцентира Алберто. И добавя: „ След като определим с акуратност интервала на гибелта им, ще можем да кажем с акуратност какво се е случило. Едва тогава ще можем да разплетем мистерията към тези тела ”.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР