Испански активисти за борба с климатичните промени заляха с червена

...
Испански активисти за борба с климатичните промени заляха с червена
Коментари Харесай

Активисти заляха с боя яхта на милиардерска наследница в Барселона

Испански деятели за битка с климатичните промени заляха с алена багра първокласна яхта, благосъстоятелност на милиардерката и наследница на Walmart Нанси Уолтън Лори.

Инцидентът стана в Барселона, а това е втори случай, в който яхтата става обект на митинги през последните два месеца, написа CNN.

Двама деятели от групите за битка с климатичните промени Scientist Rebellion и Extinction Rebellion са нахлули в Marina Port Vell, пристанище за суперяхти, в 7 ч. локално време тази заран, заяви представител на организацията.

Те напръскали биоразградима алена багра върху плавателния съд, след което разпънали афиш с надпис:

" Милиардерите не би трябвало да съществуват ".

" В края на следващото извънредно лято от позиция на рекордни температури и рискови метеорологични феномени, най-богатият 1% от хората на планетата продължава да замърсява повече от най-бедните, които са 50%. Мегаяхтите са един от най-очевидните образци за метод на живот, който е нестабилен за планетата ", добавя представителят на деятелите.

????Según han explicado a El Salto, con esta protesta los activistas quieren visibilizar y denunciar la responsabilidad que los multimillonarios tienen sobre la crisis climática.

Vídeo y texto @MarSala___https://t.co/v6zTF5EDeMpic.twitter.com/UeV0Sau4Yz
— El Salto (@ElSaltoDiario) September 8, 2023
Говорител на Marina Port Vell съобщи, че върху яхтата няма особени вреди.

" След бързи дейности от екипа по сигурността, боята беше отстранена и яхтата към този момент е в съвършено положение ", съобщи представителят пред CNN.

Яхтата на Лори стана обект на друго посягане в Ибиса през юли. Активисти от екологичната група Futuro Vegetal я напръскаха с алена и черна багра и издигнаха афиш с надпис:

" Ти консумираш, другите страдат ".

Луксозните движимости, на които се радват най-богатите хора в света - от суперяхти до частни самолети, все по-често са обект на митинги поради мощното им влияние върху климата.

Extinction Rebellion съобщи, че ще се насочи към свръхбогатите, защото би трябвало ясно да се разбере, че " богатите и техните развлекателни действия, които разхищават съществени запаси, са разкош, който не можем да си позволим ".

Протестът в Барселона се организира в същата седмица, когато учени разкриха, че това лято е било най-горещото на планетата.

Саманта Бърджис, заместник-директор на Службата за климатични промени " Коперник " на Европейския съюз, която изготви данните, съобщи, че светът би трябвало да чака тези върхове да бъдат чупени още веднъж и още веднъж.

" Научните доказателства са безапелационни – ще продължим да следим от ден на ден климатични върхове и все по-интензивни и чести рискови метеорологични феномени, оказващи въздействие върху обществото и екосистемите, до момента в който не спрем да замърсяваме с парникови газове ", изясни специалистът.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР