Испанската централна банка обяви, че очаква спад на брутния вътрешен

...
Испанската централна банка обяви, че очаква спад на брутния вътрешен
Коментари Харесай

Испанската централна банка прогнозира спад на БВП между 6,6 и 13,6 на сто през 2020-а

Испанската централна банка разгласи, че чака спад на брутния вътрешен артикул (БВП) сред 6,6 и 13,6 на 100 през 2020 година поради пандемията от ковид. Спадът ще бъде невиждан в актуалната история, макар че мащабите му са подчинени на доста неясноти, свързани най-много с продължителността на ограничаващите ограничения, изясняват от централната банка в официално съобщение. Ограниченията в Испания бяха оповестени на 14 март и се чака да бъдат продължени да 9 май.

Тези прогнози са предварителни и евентуално ще бъдат изменени в околните месеци според от развиването на епидемията, показват от банката. Ако рестриктивните мерки бъдат единствено осем седмици (до 9 май), свиването на ВП може да бъде сред 6,6 и 8,7 на 100.

Спадът обаче може да доближи 13,6%, в случай че ограничаващите ограничения продължат дванайсет седмици и възобновяване на естествения темп не завърши до края на годината, най-много в туристическия бранш. 

От друга страна, Банката на Испания прави оценки съгласно своя тримесечен планиран модел. При него Брутният вътрешен продукт ще претърпи стесняване от 6,8%, 9,5% и 12,4%. 

Сред главните фактори, водещи към криза, са отчетливото стесняване на вътрешното търсене вследствие на взрива на безработицата и нарушената икономическа интензивност. Друг фактор е голямото намаляване на търсенето на артикули и услуги от останалия свят, както и спирането на туристическите потоци, защото износът и туризмът са главните стълбове на испанската стопанска система, настояват от банката. И предвиждат, че безработицата на приблизително годишна база през 2021 година ще остане сред 17,5% и 19,9%. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР