Испанската крайнодясна партия Vox обяви, че ще напусне групата на

...
Испанската крайнодясна партия Vox обяви, че ще напусне групата на
Коментари Харесай

И испанската Vox се присъедини към новия алианс на Виктор Орбан

Испанската крайнодясна партия Vox разгласи, че ще напусне групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) в Европейския парламент, с цел да се причисли към нов алианс, воден от унгарския министър председател Виктор Орбан . Този ход съставлява удар по упоритостите на италианския министър председател Джорджиа Мелони да утвърди позицията на ЕКР като третата по величина група в Европарламента и да оглави опозицията против болшинството, състоящо се от умерени консерватори, социалдемократи и либерали, предава Ройтерс.

" Патриотичните сили, които усилиха своето наличие в Европейския парламент, имат историческа опция да трансфорат мандата на гласоподавателите в една огромна група, която може да стане опция на обединението сред център-дясно, социалисти и извънредно ляво, " съобщи Vox в изказване. Партията добави, че препоръчаната от Орбан група, наречена " Патриоти за Европа ", дава отговор на посланието на тези, които " желаят радикална и неотложна смяна на курса " за Европейски Съюз.

Лидерът на Vox, Сантяго Абаскал, в изявление за вестник La Gaceta, съобщи, че партията " Италиански братя " на Мелони постоянно ще бъде " сътрудник, другар и съдружник на Vox " и благодари на партията " Право и правдивост " в Полша, която до момента отхвърля да се причисли към платформата на Орбан, за това, че е " в авангарда на патриотичните битки в Европа ". Партията на Орбан, " Фидес ", към този момент е привлякла Австрийската партия на свободата, популистката партия ANO в Чехия и португалската партия Chega да се причислят към новата платформа.
 ANO на Андрей Бабиш печели евровота в Чехия
ANO на Андрей Бабиш печели евровота в Чехия

Изборите означиха рекордно висока интензивност

Правилата на Европейския парламент изискват групите да включват партии от най-малко седем държави-членки , тъй че " Патриоти за Европа " към момента би трябвало да убедят сътрудници от още две страни, с цел да бъдат официално конституирани като парламентарна група. Не е ясно дали " Националният общ брой " (НС), който завоюва първия тур на изключителните парламентарни избори във Франция, водени от Марин Льо Пен, ще се причисли към групата.

Financial Times, цитирайки трима души, осведомени с договарянията, заяви в петък, че Народно събрание води договаряния с " Патриоти за Европа " и ще разгласи решението си в понеделник. На европейските избори на 9 юни, които доведоха до напредък на крайнодесните партии, Vox удвои броя на своите места на шест и събра 1,69 милиона гласа, съвсем 300 000 повече спрямо 2019 година
 Кой ще ръководи Франция? 5 вероятни сюжета след балотажа
Кой ще ръководи Франция? 5 вероятни сюжета след балотажа

За първи път в историята на Петата република Франция ще бъде изправена пред условията на парламентарната политика и изкуството на коалициите
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР