Испанската консервативна партия Народна партия е на път да води

...
Испанската консервативна партия Народна партия е на път да води
Коментари Харесай

Народната партия води на изборите в Испания

Испанската консервативна партия Народна партия е на път да води договаряния за сформиране на ново държавно управление в Мадрид. Това демонстрират екзитполове, които допускат, че това може да е краят на социалистическото ръководство на премиера Педро Санчес, разяснява CNBC.

Народната партия си обезпечи сред 145 и 150 места, следвана от настоящата социалистическа партия с сред 113 и 118 места, съгласно първичните екзитполове, оповестени от RTVE.

Абсолютното болшинство изисква 176 места.

При неналичието на ясно болшинство за която и да е от двете огромни партии, в този момент е значимо коя ще бъде третата най-голяма политическа мощ. Засега не е ясно дали крайнодясната партия Vox е на трето или четвърто място, като се има поради, че екзитполовете я слагат една до друга с ляво насочената партия Sumar.
 Испания избира парламент
Испания избира парламент

Ключови избори за водеща стопанска система в Европейски Съюз

Припомняме, че Испания организира в неделя парламентарни избори. 

До предварителния вот  се стигна след разпускането на Народното събрание през май.

Първоначално изборите бяха планувани за декември. През май обаче в 12 испански района се организираха локални избори и опозиционната Народна партия завоюва в осем от тях, в това число в Мадрид. Социалистическата партия на министър-председателя Педро Санчес се показа едва на общинските избори , след което Санчес разпусна Народното събрание и свика предварителни избори.

Самият Санчес е министър-председател от 2018 година и е на 51 години. Обявявайки предварителните избори, той съобщи, че е удовлетворен от резултатите от работата си отпред на държавното управление и означи, че е трябвало да управлява Испания в сложни условия. Първо страната се сблъска с пандемията COVID-19, а по-късно - с тежките социално-икономически последствия от съветската военна експанзия против Украйна и изригването на вулкана на Каннарските острови .

Предизборните изследвания предричаха победа на изборите за консервативната Народна партия. Тя се управлява от 61-годишния Алберто Нунес Фейхоо , някогашен държавен чиновник.

Той прикани испанците да му дадат задоволително гласове, с цел да " постави завършек на безизходицата " в политиката на страната. " Силно болшинство, което не би трябвало да разчита на радикали, е от решаващо значение, с цел да можем да продължим напред ", сподели Фейхоо.
 Испания се готви за предварителни избори през юли
Испания се готви за предварителни избори през юли

Премиерът Педро Санчес разгласи, че ще разпусне Народното събрание

В последните стадии на акцията водачът на " Народната партия " бе подложен на напън поради другарството си с известния галисийски наркотрафикант Марсиал Дорадо през 90-те години на предишния ХХ век. Фейхоо съобщи, че по това време не е знаел за незаконната активност на Дорадо.

Отбелязва се, че неделният избор е първият в историята през лятото . Екстремните горещини, усетени в разнообразни елементи на страната през последните седмици, може да са хвърлили светлина върху климатичната политика преди вота.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР