Испанската дясна опозиция е измислила лозунг с една дума, който

...
Испанската дясна опозиция е измислила лозунг с една дума, който
Коментари Харесай

Испания: Педро Санчес поема риск и се доверява на късмета си

Испанската дясна съпротива е измислила девиз с една дума, който сякаш въплъщава всичко, което не е наред с премиера Педро Санчес и неговото съдружно държавно управление. Думата е „ санчизъм “ . Вестник „ La Razón “ го дефинира като политик с „ диктаторски режим на екстремизъм и популизъм “ , а Федерико Хименес Лосантос, прочут радиоводещ с десни възгледи, разказва Санчес като „ човек на преврата “ и „ нарушител “,  предава „ Politico “.

Лидерът на консервативна испанска „ Народна партия “ Алберто Нунес Фейхоо разгласи за собствен главен приоритет „ изкореняването на санчизма “ при положение, че успее да заеме поста на министър-председател след парламентарните избори на 23 юли. Социологическите изследвания сочат, че това фактически може да се случи, защото Санчес изостава от своя закостенял конкурент .

„ Така нареченият санчизъм е обичайна тактика на десницата, когато е в съпротива “, съобщи Санчес , разяснявайки изявлението на съперника си. Той добави, че това, което терминът в действителност съставлява, е „ социализмът, трансформиращата мощ, която тази страна е имала щастието да има през последните 40 години народна власт “.

Икономиката на Испания пораства по-бързо от стопанските системи на множеството народи в Европейски Съюз, държавното управление организира голям брой обществени промени, а елегантният и обаятелен Санчес се радва на интернационален авторитет , на който биха завидели доста от неговите прародители. И въпреки всичко, с наближаването на изборите и поемането на председателството на Съвета на Европейски Съюз от страна на Испания, той изпитва компликации да се дистанцира от токсичния облик , който половината от популацията на страната към този момент си е построила за него.

Падането и възходът на Санчес

Предстоящите избори ще бъдат петите национални избори за Санчес като претендент на Социалистическата работническа партия . През 2015 година и 2016 година той я докара до рекордни провали , защото тя беше обект на мощен напън от страна на новосформираната партия „ Подемос “. След балотажа през 2016 година Санчес попречи на напъните на тогавашния министър-председател Мариано Рахой да сформира ново държавно управление, като отхвърли да се въздържи при гласуването. Старата „ армия “ на Социалистическата работническа партия, опасявайки се от последствията на вероятно дълготрайно политическо опълчване, се разпалва и в профил Санчес като водач. Въпреки това, в границите на няколко месеца той съумя да се завърне , като завоюва гласуването за избор на нов партиен водач . През 2018 година той означи триумфалното си завръщане, като стана министър-председател посредством дръзка парламентарна маневра , а точно първия сполучлив избор на съмнение против Рахой в актуалната ера.

„ Санчес не е популярен пълководец. Той обича да прави неочаквани ходове и се изправя пред предизвикването, когато нещата са сложни. Той е от политиците, които мислят следното: „ Нещата са сложни? Е, следователно ще се заема с това “, твърди Ориол Бартомеус , политолог от Автономния университет на Барселона.

Този самодеен подтик за битка с провокациите извърши мандата на Санчес с драматизъм . Неговите привличащи вниманието жестове и решения бяха неизменими – предлагането на Испания да разреши на лодката с мигранти „ Водолей “ да дебаркира на брега ѝ, откакто Италия отхвърли да я приеме; експресното съглашение за съставяне на съдружно държавно управление с партията „ Унидас Подемос “ единствено два дни откакто завоюва изборите през ноември 2019 г.; и несъмнено, най-изненадващото от всичко – свикването на предварителни избори единствено няколко часа откакто партията му претърпя проваляне на 28 май. По време на този мандат Санчес трябваше да се приспособява към ръководството на „ Подемос “ – партньорство, което докара до редица несъгласия на високо ниво , както и до редица промени в региона на половото разделяне и идентичността . Коалицията вкара също по този начин нови трудови и жилищни закони, нарастване на минималната работна заплата и нов план за разпределяне на помощ за фамилиите с ниски приходи.

Международен общественик

На интернационалната сцена даже критиците на Санчес признават, че той е доста по-влиятелна и самоуверена фигура от множеството си прародители. Предвид обстоятелството, че е първият испански министър-председател, който владее чудесно британски език, Санчес е работил като консултант в Европейския парламент и е бил член на кабинета на висшия представител за Босна и Херцеговина по време на войната в Косово.

Преговорите на неговото държавно управление за разпределяне на 70 милиарда евро от Европейски Съюз за превъзмогване на отрицателните резултати от пандемията от COVID-19 спомогнаха за растежа на стопанската система . Междувременно даването от Европейската комисия на „ иберийско изключение “ – ограничение на цената на газа, употребен за произвеждане на електрическа енергия за Испания и Португалия, безспорно беше дипломатически успех за Санчес и португалския водач Антонио Коща.

Мандатът на Испания като ръководител на Съвета на Европейски Съюз, който стартира на 1 юли, е идеалната платформа за Санчес да разгърне интернационалните си качества . Предвидено е  неговото държавно управление да провежда голям брой срещи на върха през идващите месеци. Общите избори обаче сътвориха неустановеност дали той ще остане на власт за интервала на ротационното председателство. Според анализатори този политически състезател ще би трябвало още веднъж да поеме риск и да се довери на шанса си , в случай че желае да остане министър-председател на Испания.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР