Испанската агенция по лекарства (AEMPS) разреши клиничното изпитване на ваксината

...
Испанската агенция по лекарства (AEMPS) разреши клиничното изпитване на ваксината
Коментари Харесай

Разрешиха клинични проучвания на испанска ваксина

Испанската организация по медикаменти (AEMPS) позволи клиничното изпитване на имунизацията PHH-1V против COVID-19, създадена от испанската компания Hipra. Новината пристигна няколко дни, откакто същата организация отхвърли клинични изследвания при хора на друга испанска ваксина, създадена от екипа на Мариано Естебан от Висшия съвет за научни проучвания (CSIC), взаимно с фармацевтичната компания Биофабри (Biofabri), съобщи БНР.

Одобреното изпитване е за първа фаза и ще изследва на първо място сигурността и поносимостта на имунизацията, както и нейната резултатност. За тази цел ще бъдат наети няколко десетки доброволци на възраст сред 18 и 39 години. Всеки от тях ще получи две дози с период от 21 дни. Ако всичко върви добре и клиничните изпитвания са сполучливи, компанията да стартира производството още през октомври тази година. През идната година година се чака да бъдат създадени 400 милиона дози, а през 2023 година да доближат 1 милиард и 200 милиона.

Заради обстоятелството, че ще се съхранява при температура сред 2 и 8 ºC се чака и разпространяването ѝ да е по-лесно. Премиерът Педро Санчес разгласи, че държавното управление е предоставило 13 милиона евро за разбработването на имунизацията, а министърът на науката и нововъведенията Диана Морант посочи, че тя е „ доста значима стъпка за испанската наука”, тъй като ще е ефикасна и против новите разновидности на ковид.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР