Испания върна в Мароко 1500 от общо около 6000 мигранти,

...
Испания върна в Мароко 1500 от общо около 6000 мигранти,
Коментари Харесай

Испания връща в Мароко от нахлулите в Сеута нелегални мигранти

Испания върна в Мароко 1500 от общо към 6000 мигранти, влезнали през вчерашния ден в испанския анклав Сеута. Това заяви през днешния ден испанският министър на вътрешните работи, съобщи Франс прес.

" Продължаваме да връщаме " тези лица, сподели Фернандо Гранде-Марласка по държавната телевизия. Според него 1500 от тези 6000 души може би са малолетни, само че още е рано да се заяви точният им брой. Връщането на мигрантите се прави " съгласно закона, интернационалните контракти и споразуменията с Мароко ", акцентира той.

Близо 86 мигранти съумяха през днешния ден да преодолеят високата преграда, разделяща различен испански анклав - Мелиля, от прилежащо Мароко, оповестиха полицейските управляващи в Мелиля.

Над 300 души от Субсахарска Африка се пробваха да прескочат бариерата към 04.45 ч. локално време (02.45 по Гринуич), само че бяха отблъснати; 85 мъже и една жена обаче съумяха да влязат. Мигрантите се държаха нападателно и хвърляха камъни против чиновниците на реда. Трима от тях, с леки контузии, получиха здравна помощ.

Наложило се е дамата, влезнала в Мелиля, да получи помощ от Червения кръст, показва полицията без повече детайлности. Мигрантите, проникнали в анклава, са препратени в локалния център за краткотрайно настаняване.
Във връзка с мигрантската рецесия в Сеута испанският министър председател Педро Санчес реши да анулира през днешния ден пътуването си до Париж за присъединяване в среща на върха за финансирането на африканските стопански системи.
Сеута и Мелиля са единствените сухопътни граници сред Европейски Съюз и Африка; мигранти постоянно се пробват да влязат незаконно там през двата анклава.

Испанското държавно управление разположи военни елементи в Сеута за наблюдаване на границата с Мароко след вчерашното навлизане на хиляди мигранти в анклава, заяви източник от вътрешното министерство, представено от Ройтерс. Военните ще охраняват границата взаимно с испанската полиция. " Това влиза в действие незабавно ", сподели източникът, без да прецизира какъв брой бойци са изпратени в Сеута. Говорител на управляващите на Сеута съобщи, че бойците ще работят взаимно с служители на реда в проблематични региони на анклава за поддържане на реда по улиците.

Проникването на мигрантите става в миг на изострено напрежение сред Испания и Мароко поради ориста на Брахим Гали, водача на Фронта Полисарио в Западна Сахара, който от 18 април е в болница в Испания за лекуване от Ковид-19, отбелязва Франс прес.

Мароканското външно министерство предишния месец реагира доста сериозно на решението на Испания да одобри Гали под подправена идентичност, без да уведоми Мароко, и добави, че това ще се отрази на двустранните връзки.

През декември Съединени американски щати признаха суверенитета на Мароко над Западна Сахара, която Фронтът Полисарио желае да трансформира в самостоятелна страна.
Снощи испанската външна министърка Аранча Гонсалес Лая сподели пред радио " Кадена Сер ", че Гали е бил признат в Испания от филантропични съображения.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР