Испания стана една от първите страни в Европейския съюз, която

...
Испания стана една от първите страни в Европейския съюз, която
Коментари Харесай

Испания стана една от първите европейски страни, създали свой регулаторен орган за ИИ-технологии

Испания стана една от първите страни в Европейския съюз, която сътвори лична работна група за контролиране на изкуствения разсъдък (ИИ). Агенцията за контрол на изкуствения разсъдък (AESIA) на иберийската страна би трябвало да подсигурява, дружно с Националната тактика за цифровите технологии, че развиването на ИИ в страната ще бъде „ приобщаващо, стабилно и насочено към жителите “.

На 22 август Министерският съвет е одобрил кралски декрет за основаването на AESIA. Агенцията ще бъде образувана взаимно от испанското Министерство на финансите и Министерството на стопанската система и цифровата промяна. Регулаторният орган е част от проекта на страната, наименуван Национална тактика за изкуствен интелект, който има за цел да трансформира Испания в водач в областта на технологиите с изкуствен интелект. Според прессъобщението тя е първата европейска страна, която е основала специфична организация, следяща за спазването на законите от ИИ-индустрията.

През юни Европейският съюз одобри Закона за изкуствения разсъдък – законодателна рамка за ръководство и контрол на ИИ. След като влезе в действие, той ще наложи избрани ограничавания върху набор от услуги и артикули, употребяващи изкуствен интелект, като в същото време непосредствено ще забрани други. Сред технологиите, които ще бъдат изправени пред цялостна възбрана, са биометричното наблюдаване, системите за обществено оценяване, логаритмите за предугаждане на държанието, софтуерите за различаване на страсти и нецелевите системи за лицево различаване.

Въпреки това, генеративни модели на изкуствен интелект като ChatGPT на OpenAI и Bard на Гугъл ще получат право да се оферират в страните от Европейски Съюз, при изискване че всичко, което е основано от работата с тях (изображения, текстове, музика и т.н.), е очевидно маркирано като генерирано от ИИ. Законът за ИИ на Европейския съюз задължава всички държави-членки да основат лични национални организации, които да управляват основаването и използването на технологията.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР