Испания ще предложи да увеличи максимално доставките на газ към

...
Испания ще предложи да увеличи максимално доставките на газ към
Коментари Харесай

Испания предлага да увеличи максимално доставките на газ към страните от ЕС

Испания ще предложи да усили оптимално доставките на газ към страните от Европейски Съюз като знак на взаимност след настояването на Европейската комисия да се понижи потреблението в съюза с 15%. През последните пет години страната е изнасяла приблизително 2 терават часа (TWh) на месец, а в този момент твърди, че може да доближи и до 6,7 TWh месечно посредством към този момент построените газопроводи.

Според вицепремиера и министър на екологичния преход Тереза Рибера предлагането ще бъде публично показано във вторник по време на съвещанието на министрите на енергетиката на страните-членки, предава БНР.

Позицията на страната е, че от август тази година до март идната може да достави 5,6 милиарда кубически метра газ (bcm) и по този метод да подкрепи Брюксел в апела да бъдат спестени към 45 милиарда кубически метра.

По отношение на втечнения природен газ Испания може да достави съвсем 13% от нужния за Европейски Съюз. Тя разполага с общо шест дейни завода за регазификация, които съставляват една трета от потенциала за регазификация на целия Европейски Съюз и 44% от общностния капацитет за предпазване на полутечен природен газ.

Наскоро и седми цех, който бе показан като основен за износа за европейските сътрудници, получи позволение за започване на работа.

Обсъжда се и опцията за увеличение на потенциала на газопроводите с Франция.

В ход е и построяването на нов подводен газопровод до Италия, който ще бъде с потенциал от 30 милиарда куб. метра годишно.

Според Тереза Рибера предлагането на Испания към Брюксел е положително и демонстрира, че " солидарността е в основата на отговора на Европейски Съюз за гарантиране на сигурността на доставките ", след решението да се ограничи съветския газ, по тази причина би трябвало да бъде премислено детайлно.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР