Испания ще поставя само по една доза ваксина на хора

...
Испания ще поставя само по една доза ваксина на хора
Коментари Харесай

Пандемията в развитие: Полша затяга мерките, 50% от населението на Израел е ваксинирано

Испания ще слага единствено по една доза ваксина на хора под 55-годишна възраст , които към този момент са били инфектирани с COVID-19, разгласи през вчерашния ден министерството на опазването на здравето, в най-ново актуализиране на националната тактика за имунизиране, съобщи Ройтерс.

Продължителността на защитния имунитет против вируса след заразяване е незнайна, само че изследвания демонстрират, че използването на единична доза на такива хора ускорява защитния имунитет, се споделя в националната тактика.

Франция разгласи сходна политика по-рано този месец, а италиански политици разискват дали да вървят по същия път. Испанските управляващи към този момент посъветваха хората, които към този момент са били инфектирани и нямат огромни затруднения, да изчакат 6 месеца откакто са били диагностицирани, преди да се имунизират.

До четвъртък към 2,2 милиона души от предпочитани групи като жители на домове за остарели хора и техният личен състав, лица над 80 години и медици на първа линия са получили доза ваксина.

Около 1,2 милиона от тях са получили и втора доза.

Едва 2 % от испанците, на които е било препоръчано да се имунизират, са отказали, в това число хората, отказали по медицински аргументи. След интензивна трета вълна на болестта, през вчерашния ден новозаразените за интервал от 2 седмици спаднаха до 194 на 100 000 души, при близо 900 в края на януари. Вчера новозаразените се усилиха с 8 314 до общо 3,19 милиона, а умрелите набъбнаха с 329 до 69 142 от началото на пандемията.

Повече от половината от популацията на Израел е получило минимум една доза ваксина против ковид а , заяви през вчерашния ден израелското министерство на опазването на здравето, представено от Франс прес.

На 19 декември страната Израел стартира огромна акция за имунизиране, във връзка със съглашение с лаборатория " Пфайзер ", която бързо доставя в страната ваксини, в подмяна на биомедицински данни за резултата от нея. Вчера министерството на опазването на здравето заяви, че 4,65 милиона от жителите в страната с население от 9,29 милиона са получили първа доза ваксина.

Първата доза на препарата на " Пфайзер/БиоНТех " става на 85 на 100 ефикасна два до четири седмици след инжектирането. Това разгласи предходната седмица израелската болница " Шеба " в изследване, оповестено в научното сп. " Лансет ".

Ваксината на " Пфайзер " е ефикасна против 94 % от симптоматични случаи на КОВИД-19, съгласно проучване, извършено измежду 1,2 милиона души в Израел и оповестено в сряда. То удостоверява данните, оповестени в страната.

Става дума за първото легализирано доказателство за ефикасността на ваксина в действителния живот, съобщи за Агенция Франс Прес Бен Райс - един от съавторите на това проучване, оповестено в " Ню Инглънд джърнъл ъв медисин ".

В Израел 35 % от популацията към този момент е получило и втора доза ваксина, като при хората над 70 години този % надвишава 85, показва здравното ведомство.

Въпреки това управляващите постановиха вечерен час през уикенда поради тържествата по случай еврейския набожен празник Пурим. По традиция по случай Пурим се провеждат карнавални шествия и има вечерни празненства.

През тези три дни събиранията на повече от 10 души на закрито и на повече от 20 навън са неразрешени.

Близо 770 000 случаи на ковид са регистрирани досега в Израел, а умрелите са 5700.

Докато Израел организира една от най-масовите имунизационни акции в света, палестинците са получили единствено малко над 30 000 дози ваксини, в това число 2000 от Израел, който се ангажира да обезпечи 5000.

В четвъртък палестинската министърка на опазването на здравето Маи Каиле предизвести за доста тревожната епидемологична обстановка на окупирания Западен бряг на река Йордан и за увеличение на инфектираните младежи.

Чешкото държавно управление утвърди серия от нови ограничаващи ограничения, които засягат свободното напредване на хората. Мерките влизат в действие от понеделник и  ще важат за период от три седмици. Те включват ограничението на придвижването на жителите на хората единствено в кварталите, в които живеят. 

Изключения ще се вършат единствено за ходенето на работа, посещаване на доктор или в институция, грижа за близки, изясни вътрешният министър Ян Хамачек. Хората ще би трябвало да попълнят особено заявление, в което ще се показва повода за овакантяване на квартала и да го дават при положение на инспекция. 

Детските градини затварят порти, а учениците в първи и втори клас минават на онлайн образование като по-големите деца. Намалява се и броят на магазините, които ще останат отворени, фамилии няма да се позволяват в аптеките или на местата, където се оферират артикули от първа нужда. 

Задължително става носенето на маска с оптималната степен на отбрана на публични места. 
Парламентът на Словакия одобри следващото удължение на изключителното състояние в страната поради ковид ната пандемия. Депутатите одобриха то да продължи до 19 март. От началото на годината в Словакия работи и вечерен час.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР