Испания ще поддържа по-нисък ДДС на храните, докато цените не

...
Испания ще поддържа по-нисък ДДС на храните, докато цените не
Коментари Харесай

Испания ще държи по-нисък ДДС за храните, докато цените не паднат до нивата отпреди Ковид 19


Испания ще поддържа по-нисък Данък добавена стойност на храните, до момента в който цените не се възстановят на предходните равнища.

Първият вицепремиер и министър на стопанската система в испанското държавно управление Надя Калвиньо даже разгласи, че изпълнителната власт изследва деликатно дали да не разшири листата на питателните артикули, който са с понижено Данък добавена стойност. Целта е да се поддържа умерена инфлация и да се облекчат финансово семействата.

„ Намаляването на Данък добавена стойност върху питателните артикули ще се резервира, до момента в който нямаме съответно равнище на цените в тази област, поради въздействието им върху бюджета на испанските фамилии “, сподели Калвиньо. Тя посочи, че един от главните цели на държавното управление е да поддържа пътя към умерена инфлация и по-ниски цени.

Според Националния статистически институт на страната инфлацията за месец май е спаднала до 3,2%, а през предишното лято, когато цените бяха най-високи, тя се движеше към 10%.

„ Сега проучваме другите ограничения, които се ползват у нас, с цел да забележим кои от тях би трябвало да бъдат удължени след края на юни и от кои към този момент няма смисъл “, сподели министър Калвиньо.

Пред публицисти тя изясни, че цената на храната е „ най-важното предизвикателство “ сега за държавното управление, освен поради въздействието ѝ върху инфлацията, само че и тъй като „ съставлява забележителен разход за испанските фамилии “.

Цената на електрическата енергия в Испания към този момент се е върнала на равнищата от преди пандемията от Ковид 19″, на горивата също.

Припомняме, че в България цените на електрическата енергия и горивата освен не са се възстановили до равнищата преди коронавирус рецесията, а в противен случай. Дори енергийният министър на Румен Радевът – Росен Желязков, в последните дни от министерстването си направи по този начин, че цената на тока за битовите консуматори да се усили, в случай че новото държавно управление не откри метод да оправи бакиите му.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР