Испания се подготвя за три последователни слънчеви затъмнения, като първото

...
Испания се подготвя за три последователни слънчеви затъмнения, като първото
Коментари Харесай

Испания се подготвя за три последователни слънчеви затъмнения

Испания се приготвя за три поредни слънчеви затъмнения, като първото се чака след 2 години. В медиите в страната към този момент се приказва за " иберийско трио " и предстоящото събитие се разказва като „ извънредно “. То  ще събере елита на международната астрономическа  общественост.

След като целият свят беше обърнал очи към Северна Америка през миналата седмица поради слънчевото затъмнение, в този момент испанците чакат вниманието да се насочи към Иберийския полуостров в продължение на три поредни години. Националната комисия за затъмнение към този момент работи по стратегия, която да разреши безвредно и дейно наблюдаване на рядкото астрономическо събитие.

Според координатора ѝ Давид Галади сега се приготвят педагогичен материали, които да бъдат преподавани през образователната 2025/2026 година, с цел да се увеличи осведомеността измежду учениците във връзка с идните феномени. Планетариумите продуцират документален филм, който да покаже по какъв начин затъмненията са повлияли на историята през вековете. Той ще се прожектира в цяла Испания и чужбина, с цел да насърчи така наречен " астрономически туризъм ".

Вече се коментира и разликата сред двата типа затъмнения, които ще могат да се видят в Испания-пълно и пръстеновидно. Първото цялостно затъмнение ще може да се следи на 12 август 2026 година към 20:30 часа. То ще прекоси Иберийския полуостров, от Астурия до Майорка и ще завърши на Балеарските острови.

Второто ще се види на 2 август 2027 година към 10:45 ч., а третото ще е пръстеновидно и ще настъпи на 26 януари 2028 година. И в случай че за второто най-хубавото място в света за наблюдаване ще е Египет, то за първото изрично ще е Испания, настояват астрономите и припомнят, че в случай че желаете да видите затъмненията наложително би трябвало да се снабдите със специфични очила за отбрана на очите.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР