Испания регистрира най-голямта си суша през първите четири месеца на

...
Испания регистрира най-голямта си суша през първите четири месеца на
Коментари Харесай

Сушата в Испания изпразва язовирите, налагат ограничения за вода

Испания записва най-голямта си суша през първите четири месеца на 2023 година,  от 60-те години насам, като Каталуния и Андалусия в Южна Испания са най-засегнати, предава " Ройтерс ".

Властите на Каталуния предходната седмица постановиха нови ограничавания за потребление на вода на 22 села към язовир , покрай френската граница, защото водоносният небосвод, който ги зарежда, също се изпразва.

Няколко горещи талази, регистрирани в Испания и Южна Европа това лято, утежниха сушата, понижавайки равнищата на язовирите тъй като изпарението на водата и потреблението се усилиха, сподели Рубен дел Кампо, представител на испанската метеорологична организация AEMET.

22-те села, плюс две други в Южна Каталуния, които наброяват общо към 25 000 поданици, са в изключително състояние заради липса на вода.

Това значи, че те би трябвало да понижат потреблението си до среднодневни 200 литра вода на гражданин от предходния таван от 230. Властите към момента не лимитират водата за консумация, само че поливането за селскостопански цели ще бъде значително неразрешено , а потреблението на вода за промишлени цели и за развлекателни цели би трябвало да спадне с 25%.

Село Агулана с 900 поданици поддържа потреблението на вода под тавана от 200 литра от няколко месеца, само че неговият кмет сподели, че ще бъдат подхванати спомагателни стъпки.
 Избягалите от горещата вълна търсят избавление на канарските острови
Избягалите от горещата вълна търсят избавление на канарските острови

Броят на немските гости на островите е намалял на фона на рецесията в страната
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР