Испания работи за включване на специална глава за Гибралтар в

...
Испания работи за включване на специална глава за Гибралтар в
Коментари Харесай

Испания иска специална глава за Гибралтар в споразумението за Брекзит

Испания работи за включване на специфична глава за Гибралтар в съглашението за излизане на Англия от Европейския съюз, което би трябвало да се случи през март 2019 година. Това се преглежда от испанските управляващи като подобаващ миг за реализирането на напредък по дългогодишни проблеми към данъчните разлики, проблеми от сферата на околната среда и контрабандата, която минава през английската територия, ситуирана в най-южната част на Иберийския полуостров, написа El Pais.

Главният договарящ за Брекзит от страна на Европейския съюз Мишел Барние е дошъл в понеделник, с цел да се срещне с испанския министър председател Педро Санчес, с който са разискали тези въпроси. Мадрид няма да повдига въпроса за суверенитета над територията, която е част от Англия съгласно Договора от Утрехт, подписан през 1713 година, отбелязва изданието.

„ Идеята е да работим за взаимна изгода. Имаме потребност от по-балансирани връзки “, е декларирал пред испанския вестник неназован източник, осведомен с въпроса. „ И в бъдеще е неизбежно Гибралтар да стане по-близък с Испания, тъй като това значи да стане по-близък с Европейски Съюз “.

Рамката за договарянията по отношение на Брекзит, направена от Брюксел през март 2017 година, дава на Испания правото да преговоря с Англия за Гибралтар. В уговорка на документа се споделя, че щом Обединеното кралство напусне Съюза, „ нито едно съглашение сред Брюксел и Лондон не може да бъде приложено за Гибралтар без съглашение сред Кралство Испания и Обединеното кралство “.

Междувременно, Мадрид е почнал двустранен развой с Лондон, от който са извършени към този момент шест преговорни кръга, обявиха шестима източници, осведомени с въпроса.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР