Испания промени позицията си за конфликта в Западна Сахара, като

...
Испания промени позицията си за конфликта в Западна Сахара, като
Коментари Харесай

Испания промени позицията си за Западна Сахара, Алжир реагира

Испания промени позицията си за спора в Западна Сахара, като поддържа проекта на Мароко да даде автономност на пустинния район. Алжир, който поддържа западносахарските сепаратисти, отзова посланика си в Мадрид в символ на митинг, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Мароко и придвижването за самостоятелност "Фронт Полисарио " си оспорват контрола над някогашната испанска колония.

Алжир осъди "резкия противоположен завой " в испанската позиция, като напомни, че преди този момент Испания е запазвала неутралитет в продължаващия десетилетия спор. Алжир стартира да поддържа Фронта Полисарио, откакто Мароко анексира Западна Сахара през 1975 година

В петък Мадрид изрази поддръжка за мароканско предложение за даване на автономност на Западна Сахара

под ръководството на Рабат и го назова "най-сериозната, реалистична и надеждна " самодейност за разрешаване на спора за обширната африканска територия. Фронтът Полисарио предизвести Испания, че е направила "груба неточност " в преценката си. Той продължава да приканва за производство на референдум за самостоятелност.

Пожелал анонимност представител на испанското министерство на външните работи сподели в събота вечерта ,

че страната "е уведомила (предварително) държавното управление на Алжир за своята позиция във връзка с (Западна) Сахара ". "За Испания Алжир е стратегически, предпочитан и благонадежден сътрудник, с който ние имаме намерение да поддържаме привилегировани връзки ", увери той.

*На заглавната фотография - бойци от Фронта Полисарио в Западна Сахара
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР