Испания призовава ЕС да подкрепи мерки, които да ограничат покачващите

...
Коментари Харесай

Испания призовава ЕС да подкрепи мерки за ограничаване на поскъпването на електричеството

Испания приканва Европейски Съюз да поддържа ограничения, които да лимитират покачващите се цени на електричеството на фона на повишаващите си терзания, че елементарните жители ще платят за тактиката на съюза за понижаване на въглеродните излъчвания. Испанският вицепремиер Тереза Рибера споделя пред Financial Times, че високите цени могат да доведат до мощна съпротива против самодейностите за реализиране на въглеродна индиферентност.

Електричеството в Испания и в Европейски Съюз отбелязва рекордно повишаване и Рибера упорства Брюксел да предприеме ограничения за определянето на таван на цените, вместо те да се диктуват от най-високата цена, която са подготвени да платят националните електрически мрежи. Освен установяването на нов ценови механизъм тя желае и Европейски Съюз да употребява съществуващото законодателство, с цел да управлява и намали покачващите се цени на въглеродната търговия.
Нагоре, нагоре
Цените на електричеството в Испания, които тази седмица доближиха до над 100 евро за мегаватчас, са една от най-обсъжданите политически тематики в страната, като опозицията приканва държавното управление да се задейства по въпроса. Пабло Касадо, водачът на най-голямата опозиционна групировка Народната партия, разяснява: " След като приключихме юли с най-високите цени на електричеството в историята, започваме август с третата най-висока цена. А държавното управление даде обещание, че силата няма да нарастне. Златен орден за лъжене ".

Цената на силата скочи в Европа тази година, само че Испания, която е подвластна от задгранични източници за близо три четвърти от своя енергиен микс, е изключително податлива на резултатите поради зависимостта си от втечнения природен газ, за който би трябвало да се състезава с повишаващото се търсене в Азия. Същевременно въглеродните цени също стигнаха рекорден връх.

Испанското социалистическо държавно управление към този момент краткотрайно понижи Данък добавена стойност върху силата в опит да ограничи резултата от покачването на цените. А тази седмица утвърди законопроект, с който да вземе стотици милиони евро от облагите на нуклеарните централи и ВЕЦ-овете, които извлякоха изгоди от високите цени на електричеството и на въглерода. Според държавното управление посредством вложението на тези средства в енергийната мрежа ще се понижат цените за потребителите.
" Енергиен остров "
Рибера показва, че страната е изложена на милостта на скочилите цени поради незадоволителния брой енергийни интерконектори с Франция и с останалата част от Европа. " В случая с Испания и Португалия ние не можем да смекчим резултата на необятния пазар, както се случва в Централна Европа, поради лимитираните интерконектори. Ние сме енергиен остров и сме в окото на урагана по време на най-бурните години от прехода към чиста сила ", разяснява испанският вицепремиер.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР