Испания пренебрегва най-голямото балканско парти на ЕС, но все пак

...
Испания пренебрегва най-голямото балканско парти на ЕС, но все пак
Коментари Харесай

Испания и Франция разстроиха плановете на Брюксел за Балканите


Испания подценява най-голямото балканско празненство на Европейски Съюз, само че въпреки всичко ще подпише текста.

На срещата в София в четвъртък водачите на Европейския съюз и шест страни от Западните Балкани ще имат задачата да покажат, че към момента са ангажирани един с различен - 15 години след последното такова събиране.

За Европейски Съюз това значи подаване на сигнал, че вратата е отворено за участие. За балканските страни това значи да заявяват, че ще подхващат нужните промени, с цел да стигнат там.

Балканите се върнаха в политическия дневен ред на Европейски Съюз, защото европейските водачи се разтревожиха от въздействието на други сили на южния му фланг, изключително Русия. Миграционната рецесия през 2015 година, при която стотици хиляди хора влязоха в Европейски Съюз през маршрута през Западните Балкани, също по този начин даде мощно увещание за смисъла на района за стабилността на блока.

Но напрегнатата дипломация, която докара до срещата на върха в София, демонстрира какъв брой е мъчно да се реализира съглашение сред 28-те членки на Европейски Съюз във връзка с политиката към своите балкански съседи, които бяха наранени от войната и гражданските безредици през 90-те години и към момента се сблъскват с проблеми като корупция, слаби демократични институции и нерешени двустранни разногласия.

Правителствата на Европейски Съюз също се пробват да се спогодят дали да поканят Албания и Македония да стартират договаряния за участие на съвещание на Европейския съвет идващия месец, като Франция и Холандия ще бъдат отпред на обвиняването на скептиците.

В София испанският министър-председател Мариано Рахой ще вечеря с сътрудниците си водачи в Европейски Съюз в сряда вечер - само че по-късно ще напусне срещата на върха за Балканите, тъй като взе участие Косово. Испания е една от петте страни от Европейски Съюз, които не признават Косово, което разгласи самостоятелност от Сърбия през 2008 година Очаква се да участват водачи на другите четири, само че Косово е изключително сензитивен въпрос за Испания, като се има поради яростното й опълчване на сепаратистките придвижвания в границите на личните си граници.

Дипломатите от Европейски Съюз излязоха с градивни решения за справяне с косовския въпрос. Въпреки че Рахой ще бойкотира срещата на върха, представители на Европейски Съюз чакат, че Испания ще бъде показана на някакво равнище и ще утвърди окончателната декларация, само че текстът ще се отнася по-скоро за "партньори" от Западните Балкани, в сравнение с за "страни". Сърбия също ще участва, въпреки да смята Косово за провинция отстъпник - само че табелката на Косово на масата ще избегне да даде уточняване какъв е статута на територията.

"Форматът на срещата е самичък по себе си предизвикателство", съобщи почитан чиновник на Европейски Съюз. "Ние сме изключително удовлетворени, че успяхме да се съгласим с декларацията, която се поддържа от всички 28."

Разширяването се съживи

Въпреки че държавните управления на Европейски Съюз и Европейската комисия се съгласихас желанието за задълбочаване на връзките си със Западните Балкани, те се борят да се спогодят по какъв начин да реализират тази цел. Комисията съживи разширението като приоритет предходната година и през април предложи водачите на Европейски Съюз да дадат зелена светлина на договарянията за участие за Македония и Албания. Ако го създадат, двете страни ще се причислят към Сърбия и Черна гора в процеса на присъединение.

Ако това се случи от шестте страни на Западните Балкани единствено Косово и Босна и Херцеговина към момента ще останат да чакат покана за договаряния за участие.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предложи Сърбия и Черна гора да станат членки на Европейски Съюз до 2025 година, макар че този график се счита за доста упорит или изцяло нереалистичен от доста наблюдаващи. Комисарят по разширението Йоханес Хан повтори, че Европейски Съюз е изправен пред избор сред "износ на стабилност" за Западните Балкани или намиране на неустойчивост, импортирана от района.

Някои държавни управления обаче са внимателни да се отворят за нови членове, които са измежду най-бедните в Европа, с политически хайлайф, чийто ангажимент за господство на закона и демокрацията постоянно се слага под въпрос. Те също по този начин се тормозят от реакцията на гласоподавателите в техните страни, доколкото евроскептицизмът и популизмът към момента съставляват големи сили на континента и доста хора в по-старите държави-членки са възмутени от миграцията, провокирана от предходните талази от разширение.

Четиридесет и седем % от жителите на Европейски Съюз са срещу приемането на нови членове, 42 на 100 го поддържат и 11 % не са решили, съгласно последното изследване на Евробарометър за публичното мнение на Европейски Съюз. Опозицията е изключително мощна в някои от най-големите страни в Европейски Съюз - 64% от френските жители и 63% от германците се опълчват на разширението.

Още през 2003 година, когато в Солун се организира последната среща на върха сред Европейски Съюз и Западните Балкани, 46% от жителите на Европейски Съюз поддържаха разширението, 35% се опълчиха и 19% не бяха решили. В тези дни Европейски Съюз беше формиран от единствено 15 страни.

"Разширяването би трябвало да се заслужи доста повече, в сравнение с беше в миналото", сподели посланик от Европейски Съюз. "Не можем да се преструваме, че умората от разширението не съществува".

Освен скептицизма за вероятностите за участие в района като цяло, както Македония, по този начин и Албания също са изправени пред особени трудности пред приемането на договарянията за присъединение. Македония ще би трябвало да реши дългогодишния спор за името на страната с Гърция, до момента в който Албания е под напън да покаже, че подхваща твърди дейности против проведената престъпност.

"Сега би трябвало да се оправим с визията за нещо особено в нашата ДНК, обвързвана с престъпността", означи жестоко албанският министър председател Еди Рама в изявление за „ Политико “ през март.

Меркел е открита, Макрон песимистичен

Германският канцлер Ангела Меркел се обрисува през последните години като първенец на Западните Балкани и стартира серия от срещи, ориентирани към подсилване на връзките сред страните в района и приближаването им към Европейски Съюз.

Германският министър за Европа Михаел Рот тази седмица похвали развиването на Албания и Македония, само че сподели, че Берлин към момента не е решил дали да поддържа началото на договарянията за участие с двете страни. Той означи, че държавното управление ще се нуждае от поддръжката на Бундестага и също по този начин желае да реализира консенсус с сътрудниците си от Европейски Съюз.

"Ние също по този начин сме в стеснен контакт с нашите другари и съдружници, Франция и други", сподели той за „ Политико “. "Трябва да представим позиция, която има действителен късмет да стане взаимна позиция на 27 или 28 държави-членки".

Рот акцентира, че "започването на договарянията за присъединение не значи привършване на преговорите", а по-скоро началото на развой, дълъг години, по време на който страните кандидатки би трябвало да изпълнят редица политически и стопански критерии.

Париж обаче е скептично надъхан да се причисли към разширението в този момент. Президентът Еманюел Макрън съобщи пред Европейския парламент предишния месец, че Европейски Съюз би трябвало да обмисли единствено приемането на нови членове, откакто е претърпял фундаментални промени в метода, по който работи, като препоръчаните от него промени в еврозоната, на които Германия се опълчва.

"Не желая Балканите да се обръщат към Турция или Русия, само че не желая Европа, която мъчно работи с 28 и на следващия ден с 27, реши, че можем да галопираме като станем 30 или 32 със същите правила,каза Макрон.

Официален представител на Елисейския замък съобщи, че връзките с Балканите би трябвало да се съсредоточат освен върху "далечното разширяване" и загатна, че въпросът за договарянията за участие сред Македония и Албания е бил несвоевременен. Макрон ще се срещне с водачите на двете страни през идващите дни, добави формалният чиновник.

Служителят загатна, че е време да се намерения за "по-креативни възможности" за връзките на Европейски Съюз с района. Може би даже по-креативни, в сравнение с да има водач, който да утвърди текст от срещата на върха, която той бойкотира. /БГНЕС

...............

Андрю Грей, „ Политико “
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР