Испания преживява тези дни поредната вълна от горещо време. Засегната

...
Испания преживява тези дни поредната вълна от горещо време. Засегната
Коментари Харесай

Екстремно високи температури в Испания

Испания претърпява тези дни следващата вълна от горещо време. Засегната е цялата територия на страната. От през днешния ден до събота се чакат рисково високи температури.

През последните 50 години температурите в Испания в никакъв случай не са надвишавали 38º през април: такава стойност е записана на 3-то число през 1980 година на летището във Фуертевентура.

Между четвъртък и събота тази седмица е доста евентуално допълнително от 200 общини това равнище ще бъде изравнено или надвишено, сочи разбор на EL PAÍS въз основата на прогнозните данни от Държавната метеорологична организация. Съобщава се, че температурите ще доближат стойности по-близки до междинните за юли, в сравнение с за предстоящите за края на април.

Медиите в страната пишат, че жегите се прибавят към казуса със сушата, поради който по-рано тази седмица страната изиска незабавно средства от Европейския съюз в поддръжка на фермери и животновъди. Земеделския министър Луис Планас заяви, че е писал до европейския комисар по земеделието Януш Войчеховски с молба за помощ за 890 000 селскостопански служащи.

В момента 27 на 100 от територията на Испания е класифицирана като " изключителна обстановка " или " паника " заради суша, а водните запаси са на половина от потенциала.

Испания е най-големият експортьор на зехтин в света и значим производител на плодове и зеленчуци. Сушата към този момент увеличи цените на испанския зехтин до рекордни равнища.

Миналата година беше най-горещата, откогато е стартирана статистика през 1961 г.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР