Испания предлага да достави за страните-членки на ЕС 5,6 милиарда

...
Испания предлага да достави за страните-членки на ЕС 5,6 милиарда
Коментари Харесай

Испания предлага да утрои доставките на газ за ЕС, но да я извадят от икономиите -

Испания предлага да достави за страните-членки на Европейски Съюз 5,6 милиарда кубически метра газ за времето от 1 август 2022 до 31 март 2023 година против изваждане от общоевропейските ограничения за икономии на синьото гориво с 15 % за същия интервал. За правенето на различно на брюкселското предложение на кабинета в Мадрид заяви в петък испанският La Razon. С икономиите Брюксел желае да спести 45 милиарда кубически метра, до момента в който Испания предлага да запълни 13 % от това количество.

Според мадридското издание Испания е финализирала работата по детайлите на различното предложение, което ще показа на срещата на министрите на енергетиката идния вторник, с цел да избегне регламентирането на газовото ползване, препоръчано от Брюксел. Министерството на екологичния преход ще предложи на своите европейски сътрудници като мярка за взаимност и в отговор на предлагането на Европейската комисия да приложи линейно понижение от 15% на потреблението на природен газ във всички страни сред август и идната пролет, да обезпечи оптимални количества газ за Европа посредством своите инфраструктури.

Испания заявява, че може да изнася въз основата на статистиките от последните пет години по 6,7 тераватчаса природен газ месечно. Това ще бъде предлагането, което вицепремиерът и министър на екологичния преход Тереза Рибера ще сложи на масата на Съвета на енергийните министри във вторник с акцент върху това, че Испания може да способства за доставките на 13 проецента от размера, който Брюксел би желал да спести до март.

Испания разполага с общо шест дейни съоръжения за регазификация на полутечен газ, които съставляват една трета от потенциала за регазификация на целия Европейски Съюз и 44% от капацитета за предпазване на полутечен природен газ (LNG) в Общността. Освен това има седма централа, тази на El Musel (Хихон), която в никакъв случай не е влизала в употреба от построяването си, само че неотдавна получи зелена светлина от държавното управление за стартиране в деяние и която е считана за основна за износа на газ за сътрудници европейци.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР