Испания подкрепя България по пътя ни към Шенген и еврозоната.

...
Испания подкрепя България по пътя ни към Шенген и еврозоната.
Коментари Харесай

Премиерът Борисов: Испания подкрепя България по пътя ни към Шенген и еврозоната

Испания поддържа България по пътя ни към Шенген и еврозоната. Това сподели на конференция министър-председателят Бойко Борисов след среща с премиера на Испания Мариано Рахой.

„ Информирах го за това, което вършим с еврокомисаря по превоз. За това, че и транспортните ни компании, и служащи би трябвало да бъдат обсъждани под и с идентичен критерий, изключително в тези няколко параметъра – къде да стопират ТИР-овете, 48-часовата отмора, застраховките на товарите, надлежно това, което най-вече ни тормози – завръщането до дома на всеки три седмици. Като се има поради къде е България, къде е Англия, Холандия или Германия, просто убива нашия отрасъл. Вчера работихме доста с еврокомисаря по превоз, тя остави своите сътрудници тук, през днешния ден са траяли “, съобщи Борисов.

Той посочи, че има текстове, които на следващия ден ще раздаде на всичките си сътрудници, с цел да може да се откри рационалният компромис за българските превозвачи. „ Така че авансово благодаря на всички сътрудници, че схващат нашия проблем и ще бъде прегледано “, добави той.

„ Запознах Мариано с това, която вършим по Западните Балкани. Всъщност главната цел, което сме си сложили, е да превърнем Балканите в една строителна площадка и както Испания се промени радикално за 20 години, по този начин и надлежно Балканите да бъдат превърнати в едно положително място и за живеене, и за туризъм, и за бизнес. Коридорите 4, 8, 10, жп линии, цифрова инфраструктура, пристанища – нещо, към което мисля, че в това число и Испания, която не признава Косово, поддържа този наш развой и той ще е добре за цяла Европа “, добави министър председателят.

„ Много българи живеят в Испания, доста испански компании има тук, испанското държавно управление поставя всички грижи, нашите консули, да вземат решение всеки един проблем, когато възникне. В двустранните връзки нямаме нещо, което да преглеждаме в тях. България върви решително по пътя си към Шенген и еврозоната, изпълняваме критериите, Испания ни поддържа. В утрешния ден ще имаме много тематики. Преди няколко дни министър председателят Йълдъръм беше в Мадрид при Мариано Рахой. Те ни поддържаха доста за срещата на Европейски Съюз и Турция “, съобщи Борисов. „ Работим в тези напрегнати времена да понижим и напрежението, което има, по опция с решаването на проблемите в Киев и с Русия. Имаме големи стокообороти и с тази страна “, сподели още Бойко Борисов.

В никакъв случай аз не бих слагал знак за тъждество сред Косово и Каталуня, само че това си е решение на испанското държавно управление и на техния министър председател, сподели Борисов.

„ Още преди месец говорихме в Брюксел и точно, с цел да не остане никакъв нюанс към България и нашето председателство, че има някакъв тип протест или нещо, което да накърни нашето предпочитание за един дълготраен мир – повярвайте ми, че единствената ни цел е дълготраен мир и възстановяване за изискванията за живот на Балканите “, съобщи министър председателят на България. По думите му това е добре за цяла Европа.

„ И на следващия ден е ден, дано да дойдат сътрудниците, дружно ще бъдем и на срещата на ЕНП, на вечерята, тъй че ще имаме опция и с останалите сътрудници да приказваме. Факт е, че министър председателят Рахой е два дни в България. Застъпва се със срещата и мисля, че от дипломатическа позиция и чисто другарска, той извърши уговорката си и към мен, и към председателството, тъй че за това ти благодаря “, сподели още Бойко Борисов.

„ Многократни диалози са извършени. Големите страни с огромните превозвачи с най-големите компании в света просто желаят да създадат по този начин, че да се понижи конкуренцията, която има в наше лице. Най-лесният метод това да стане е като се слагат няколко на пръв взор изглеждащи в изгода и в името на водачи – повече отмора в по-луксозни и комфортни места и така нататък “, разяснява Борисов.

Според него, когато целият пакет се постави на масата и когато на части са се разглеждали, по някои от тях са намирали единодушие, тъй като звучат разумно. „ Има ли някой срещу, че водачът, откакто кара 1000 км или колкото е по закон, би трябвало да спре на охранителен паркинг, да има топла храна, питиета, баня, където да си почине и да продължи нататък? Кой крепко мислещ човек отсам ще каже „ не, това не е по този начин “. Само че детайлите по-късно трансформират цялата настройка. Той на хотел би трябвало да отиде, в случай че отиде – кой ще му пази ТИР-а? Застрахователят не поема за 1 млн. евро товар, в случай че някой го обере. С какво ще отиде до хотела и ще се върне? Колко ще му коства таксито, стаята? В България има доста смели и безкомпромисни хора като нашия водач на опозицията “, добави Борисов.

„ Надявам се поради единството на Европейски Съюз, поради общата ни европейска политика, да не се вършат такива изключения или да се направи компромис да не се удря един отрасъл, какъвто е превозваческият в България. Не съм спрял, единствено не съм толкоз гръмък, самоуверен, жесток, който с пръст изяснява по какъв начин ще разбие Германия, Франция и всички останали и ще ги изхвърли от Европейски Съюз, както доста обичат да приказват. Много им пука какво ще кажат. Най-обичат някой да подскача. Оптимист съм, тъй като мисля, че по верния метод, с такт, с разговор, се опитваме да свършим работа “, сподели още българският министър председател.

По думите му България е от страните, избавили над 50 000 български евреи от нацизма и не е дала да се пролива кръв. „ В същото време с Палестина сме в също толкоз положителни връзки. Стотици студенти и експерти са приключили в България и работят там. Не може това да ни е безразлично. Това, което става в Близкия Изток, прегрупирането на сили, прекъсването на нуклеарната стратегия, Иран, Сирия, Ирак, Либия, Йемен, Афганистан, всичко идва след това на нашите граници и след това в Европа като проблеми. Италия е седмата стопанска система и антисистемни партии пристигнаха на власт точно поради мигрантската рецесия, която доведоха тъкмо тези войни “, добави още Борисов.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР