Испания почете паметта на жертвите на тероризма по повод 17-ата

...
Испания почете паметта на жертвите на тероризма по повод 17-ата
Коментари Харесай

17 г. от атентата в Мадрид: Убити бяха 191 души и ранени около 2000

Испания уважи паметта на жертвите на тероризма във връзка 17-ата годишнина от джихадистките атентати в Мадрид, които са най-кръвопролитните в Европа, съобщи Франс прес.

" Европейците би трябвало да са единни и солидарни в битката против тероризма, откъдето и да идва той ", съобщи крал Фелипе Шести на гала в градините на кралския замък в Мадрид.

" Триумфът на демокрацията над тероризма е успех на свободата и разсъдъка, успех на жертвите, успех на всички нас ", добави той в тирада пред представители на държавните управляващи и на други страни.

11 март беше определен от Европейски Съюз като Европейски ден на жертвите на тероризма. На тази дата през 2004 година бяха осъществени бомбени атентати против четири влака на мадридската гара Аточа. Извършителите им обявиха, че са работили от името на Ал Каида поради присъединяване на Испания във военната коалиция, която нахлу в Ирак предходната година. В тези атентати бяха убити 191 души и ранени към 2000.

Младеж и госпожица, родени в деня на атентатите, през днешния ден откриха церемонията с прочит на преамбюла на Всеобщата декларация за правата на индивида.

Освен крал Фелипе Шести изявления направиха и двама родственици на жертви: Томас Кабалиеро Мартинес, чийто татко е погубен през 1998 година от баската сепаратистка организация ЕТА, и Филип Ванстеенкисте, чиято сестра умира в атентатите в Брюксел през 2016 година, за които пое отговорност групировката " Ислямска страна ".

Днес в Мадрид се състояха още няколко церемонии по същия мотив, една от които бе проведена от Европейската комисия.

На гара Аточа мадридчани поставиха цветя и пуснаха бели балони в памет на жертвите.

В парка Ретиро се състоя друга гала, проведена от Асоциацията на жертвите на тероризма.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР