Испания отмени европейските заповеди за арест и исканията за екстрадиране

...
Испания отмени европейските заповеди за арест и исканията за екстрадиране
Коментари Харесай

Испания отмени европейските заповеди за арест на Пучдемон

Испания анулира европейските заповеди за арест и настояванията за изгонване на някогашния каталунски водач Карлес Пучдемон и на петима други каталунски представители, търсени по обвинявания в протест, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Решението е на арбитър Пабло Ярена от испанския Върховен съд. Седмица по-рано немски съд постанови, че Пучдемон не може да бъде екстрадиран в Испания по обвиняване в протест, а единствено по обвиняване в злоупотреби с финансови средства.

Съдия Ярена дава отговор за следствието на опита за обособяване на Каталуня от Испания през октомври. Неговото решение може да бъде възприето от каталунското сепаратисткото придвижване като огромна победа против централните управляващи в Мадрид.

След референдума за самостоятелност на Каталуня Карлес Пучдемон избяга в Белгия. После отиде във Финландия за малко и на връщане оттова за Белгия бе арестуван в Германия поради настояването за арест и екстрадиция от страна на Мадрид. По-късно бе освободен под парична гаранция в размер на 75 хиляди евро.

Испанската заповед за арест на Пучдемон остава в действие. Това значи, че в случай че той се окаже на територията на Испания, би трябвало да бъде арестуван.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Кризата в Каталуня (258)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР