Испания отмени 33 аристократични титли, раздадени от диктатора Франсиско Франко

...
Испания отмени 33 аристократични титли, раздадени от диктатора Франсиско Франко
Коментари Харесай

Испания отмени 33 титли, раздадени от диктатора Франко на негови приближени и родственици

Испания анулира 33 аристократични трофеи, раздадени от диктатора Франсиско Франко и някогашния крал Хуан Карлос на хора от близкото му обграждане и негови родственици. Мярката влезе в действие като част от новия Закон за демократичната памет , съобщи Ройтерс.

Засегнати от действието на новия нормативен акт са двамата внуци на Франко и потомците на няколко от генералите и министрите му и на други изтъкнати представители на режима.

Ген. Франко ръководи Испания от 1939 до 1975 година Той идва на власт след управляван от него боен прелом против демократично определеното ляво държавно управление на Народния фронт по време на Втората република, довел до тригодишна революция, която взема 500 000 жертви.

Законът, който неотдавна бе дефинитивно признат, откакто мина и в горната камара на испанския парламент, приравнява " възвеличаването на причинители на закононарушения против човечеството " с поругаването на паметта жертвите на франкисткия режим и анулира купите, произлизащи от гражданската война и военната тирания.

Макар множеството от тези трофеи да са раздадени от диктатора като премия за честност, петима от носителите им са ги получили от поелия властта след него крал Хуан Карлос в първите месеци след гибелта на Франко.

Франсиско Франко Мартинес-Бордиу, най-големият от внуците на Франко от мъжки пол, наследил купата сеньор на Мейрас (Señor de Meirás) от вдовицата на Франко, Кармен Поло, през юли окачестви в изявление за вестник " Индепендиенте " лишаването си от купата като " безсмислица без никакви на практика резултат ".

" Аз ще продължа да бъда сеньор на Мейрас даже държавното управление да не го признава ", съобщи той.



Неговата сестра Кармен Мартинес-Бордиу ще бъде лишена от херцогство Франко, с което крал Хуан Карлос удостоява единствената щерка на Франко след гибелта на властническия властник в края на 1975 година

Сред другите пострадали от закона са роднините на създателя на фашистката партия " Фаланга " Хосе Антонио Примо де Ривера и потомците на генералите Гонсало Кейпо де Ляно и Хуан Ягуе, наредили кланетата над мирното население надлежно в градовете Севиля и Бадахос.

Четиринайсет години откакто в Испания бе признат първият Закон за историческата памет, новият Закон за демократичната памет, прокаран от левоцентристкото държавно управление, цели да запълни празнотите в предходния нормативен акт и да покрие по-голям набор от жертви и закононарушения, свързани с Франко.

Новият закон предизвиква и издирването и ексхумацията на тленните остатъци на жертвите, заровени в над 3000 документирани всеобщи гроба. Според правосъдно решение от 2008 година по време на войната и последвалите репресии безследно изчезват минимум 114 000 мирни поданици.

Източник: Българска телеграфна агенция
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР