Испания официално се присъедини в понеделник към френско-германския проект за

...
Испания официално се присъедини в понеделник към френско-германския проект за
Коментари Харесай

Испания вече е част от проекта за нов европейски боен самолет

Испания публично се причисли в понеделник към френско-германския план за планиране и създаване на европейски военен аероплан от последващо потомство. Това стана на гала на огромното авиоизложение в Бурже край Париж, където за пръв път бе показан и макет на бъдещия аероплан.

Проектът за това платформа е апетитен като основен за това Европа да си обезпечи благоприятни условия да се отбранява сама без да разчита на съдружници в един все по-несигурен свят, разяснява " Ройтерс ".

Dassault Aviation и Airbus ще изработят самолета, като задачата е той да влезе на въоръжение от 2040 година и да размени френския Rafale и немския Eurofighter. Двете компании направиха взаимно предложение на държавните управления в Париж и Берлин. Според тях е направена решителна крачка напред с прекосяването към фаза, в която могат да покажат по какъв начин ще наподобява първообраз на самолета.

Днес министрите на защитата на Франция, Германия и Испания подписаха съглашение, с което се основава тристранна рамка за съдействие. Френската Safran и немската MTU Aero Engines взаимно ще проектират и изработят мотора на новата машина.

Франция обмисляше плана да бъде с присъединяване на Англия, като по този начин се оформи съдействие сред двете най-големи европейски военни сили. Но преди две години президентът Еманюел Макрон и канцлерът Ангела Меркел оповестиха проект за Бойна въздушна система на бъдещето (SCAF), включваща освен аероплан, само че и въоръжението му, както и дронове. Лондон разгласи предишния юли личен проект за военен аероплан, което незабавно сподели разделянето в Европа и равнището на съмнение към бъдещото европейско съдействие в защитата.

Първият полет на прототипа от програмата SCAF би трябвало да е реалност към 2026 година Правителствата на Франция и Германия възнамеряват да вложат в него в началото 4 милиарда евро до 2025 година Френското министерство на защитата заяви, че вноската на страната ще е 2.5 милиарда евро.

 Испания към този момент е част от плана за нов европейски военен аероплан
© Reuters
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР