Испания обяви мерки за 10 млрд. евро, които трябва да

...
Испания обяви мерки за 10 млрд. евро, които трябва да
Коментари Харесай

Испания обяви мерки за още 10 млрд. евро в борбата с инфлацията

Испания разгласи ограничения за 10 милиарда евро, които би трябвало да оказват помощ за облекчение на инфлационния напън, съобщи Ройтерс.

Това е третият огромен антиинфлационен пакет, разгласен от Мадрид тази година, с който общият размер на отпуснатите средства доближава 45 милиарда евро от началото на 2022 година.

Подобно на редица други европейски страни Испания се бори с рецесия с повишаващите се разноски за живот, която бе изострена от въздействието на войната в Украйна върху цените на силата.

Новите ограничения включват еднократен бонус от 200 евро за към 4,2 милиона семейства с годишни приходи до 27 000 евро и удължение на данъчните отстъпки по сметките за електрическа енергия и през дървата половина на идната година, разгласи министър председателят Педро Санчес.

Предишните пакети бяха отпуснати през март и юни и включваха директни помощи, данъчни отстъпки, облекчени кредитни условия и надзор върху наемите.

Мерките, съчетани с контрактувания в Европейски Съюз таван върху цените на газа, реализираха прочут триумф. Годишната инфлацията в страната се забави до 6,7 % през ноември, което е най-ниското равнище измежду 27-те членки на Европейски Съюз. За спада на инфлацията способства понижаването на цените на силата с 22,4 % на годишна основа през ноември. Храните обаче остават доста перо за бюджета на испанците, като нарастнаха с 15 % през октомври и ноември по отношение на същите месеци на 2021 година.

Правителството разгласи понижаване на Данък добавена стойност за съществени артикули като самун, мляко, сирене, плодове и зеленчуци и зърнени храни от 4 до 0 %. За пастата и готварските масла Данък добавена стойност спада на половина до 5 %.

С 12 месеца се удължават дотациите за жп превоз на ежедневно пътуващите, както и рестриктивните мерки върху повишението на наемите.

Няма да бъде удължена обаче отстъпката от цените на петролните артикули за потребителите, с изключение на за товарните транспорти на дълги дистанции.

По думите на премиера обезпечената до момента помощ е помогнала на Испания да регистрира мощен стопански напредък тази година, който съгласно Санчес ще доближи 5 %.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР