Испания не може да се справи с нелегалната имиграция без

...
Испания не може да се справи с нелегалната имиграция без
Коментари Харесай

Педро Санчес: Испания не може да се справи с нелегалната имиграция без помощта на ЕС

Испания не може да се оправи с незаконната имиграция без помощта на Европейски Съюз, съобщи през днешния ден испанският министър председател Педро Санчес, представен от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Той изрази позицията си пред участниците в срещата на върха на Европейската политическа общественост в южния испански град Гранада.

Днес над 40 европейски водачи обсъждаха тематики, свързани с Украйна. Утрешното съвещание ще бъде фокусирано върху подготовката на присъединението на нови страни към Европейски Съюз и ограниченията за справяне с възходящия брой бежанци и мигранти, които идват от Близкия изток и Африка.

" Не можем да оставим някои региони на нашата страна, като южните области, Канарските или Балеарските острови /…/ да поемат целия напън от противозаконната миграция ", съобщи Санчес пред публицисти. 

Броят на мигрантите, пристигнали в Испания по море от Сенегал и други африкански страни, се усили за пета поредна година. Само през последния месец на крайбрежията на Канарските острови са дебаркирали лодки с повече от 3500 души, сочат формалните статистически данни.  

Италианският остров Лампедуза тази година също регистрира растеж на противозаконните мигранти, което сътвори главоболия на министър-председателката Джорджа Мелони. Миналата година тя пристигна на власт с заричане да ограничи притока на мигранти. 

Мелони през днешния ден приветства нормативен текст, част от новия пакт за миграцията, препоръчан преди три години от Европейската комисия. Текстът доближава евросъюза до подписване на съглашение и трансформиране на неработещата система в тази сфера.

Вътрешнополитическите противниците на Мелони и Санчес ги подлагат на критика поради метода, по който се оправят с миграцията. Твърдата изразителност по тематиката се ускорява преди изборите за Европейски парламент, които ще се състоят през юни следващата година. 

Регионалният министър председател на Канарските острови Фернандо Клавихо, който е измежду критиците на испанския министър председател, отхвърли новите политики на Европейски Съюз в региона на миграцията. 

" Това е прахуляк в очите. Те са в предизборна акция ", съобщи през днешния ден Клавихо по време на разискване на новите европейски политики в Мадрид. 

" Европа няма мигрантска политика. Всяка страна реагира друго на това събитие. Германия работи по един метод, Италия по друг… Къде е солидарността ", попита той. 

Европейски Съюз стегна законите си за даване на леговище и външните си граници, откакто през 2015 година над 1 000 000 души доближиха крайбрежията на Европа през Средиземно море. Повечето от тези хора бягаха от войната в Сирия.

Въпреки че от този момент общият брой на идващите мигранти доста понижа, антиимигрантската изразителност се ускори. 

Миналата седмица еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон сподели, че от началото на годината в Европейски Съюз са влезнали към 250 000 противозаконни мигранти. Данните на Организация на обединените нации сочат, че броят им е по-малък – към 195 500.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР