Испания навлиза в дълготрайна суша“, алармира Държавната метеорологична агенция (Aemet).

...
Испания навлиза в дълготрайна суша“, алармира Държавната метеорологична агенция (Aemet).
Коментари Харесай

Испания навлиза в дълготрайна суша

Испания навлиза в „ дълготрайна суша “, сигнализира Държавната метеорологична организация (Aemet). Причината е неналичието на задоволително превалявания през последните три години, съобщи БНР.

Екстремната суша остава факт в Испания макар интензивните дъждове през декември. 2022 година беше шестата най-суха от 1961 насам, само че сред нея и петата и седмата, които са били през 1994 и 1990, разликата е единствено четири литра на квадратен метър. 

От януари до декември предходната година са паднали 536 литра на квадратен метър в цялата страна. Това е с 16% под естественото, което е 641 литра на квадратен метър. 

Според Рубен дел Кампо, представител на Държавната метеорологична организация в северната част на Кастилия-Ла Манча, източна Каталуния, остров Майорка и в южната част на Андалусия преваляванията не са достигнали даже 75% от естествената си стойност. 

В същото време в някои елементи на Канарските острови поради тропическата стихия Хермин, която в края на септември се приближи до архипелага, в продължение на четири дни количеството дъжд, което се изля, се равнява на това, което пада обикновено за една година. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР