Испания навлезе във фаза на политическа несигурност, която може да

...
Испания навлезе във фаза на политическа несигурност, която може да
Коментари Харесай

Испанските консерватори се разминаха с победата на изборите, левицата празнува

Испания навлезе във фаза на политическа неустановеност , която може да накара страната да се върне към урните единствено след няколко месеца, написа „ BBC “. Предсрочните избори през вчерашния ден не съумяха да излъчат безапелационен победител. Консервативната Народна партия завоюва най-вече места, само че не съумя да реализира парламентарно болшинство , даже с поддръжката на крайнодясната партия „ Вокс “ .

Сега консерваторите и настоящите социалисти поотделно ще се опитат да образуват обединения . Лидерът на испанската Народната партия Алберто Нунес Фейхоо и противникът му, министър председателят социалист Педро Санчес , започнаха договаряния , с цел да се опитат да предотвратят ново гласоподаване, което може да се организира до края на 2023 година

Като водач на партията, спечелила най-вече гласове, Фейхоо ще бъде поканен от крал Фелипе VI да се опита да сформира държавно управление. Ако Фейхоо откаже с претекста, че не може да събере задоволително поддръжка – както направи някогашният водач на Народната партия Мариано Рахой в сходна обстановка през 2015 година – кралят може да се обърне към Санчес. Ако претендентът одобри поканата на краля, той разполага с два месеца, с цел да си обезпечи болшинство. Ако това не стане, би трябвало да се проведат нови избори .

Представителят на Народната партия Борха Семпер съобщи, че Санчес е първият човек, на който Фейхоо ще се обади, с цел да го помоли да се съгласи да поддържа Народната партия при образуването на „ независимо държавно управление с съответни съглашения “ – искане, с което министър-председателят социалист надали ще се съгласи.

Въпреки неубедителните резултати Фейхоо сподели на аплодиращите консервативни поддръжници, че в този момент е негов дълг да се опита да сформира държавно управление.

„ Испанците знаят, че от втората мощ се превърнахме в партията с най-вече гласове “ , съобщи той и добави:

„ Надявам се това да не стартира интервал на неустановеност в Испания. “

Но това е обстановката, пред която е изправена Испания. Тъй като с крайнодясната партия „ Вокс “, заемаща 33 места и Народната партия на Фейхоо със 136, те биха имали седем места по-малко от безусловно болшинство от 176-те в Народното събрание. Ето за какво социалистите на Санчес и неговите крайнолеви съдружници Сумар изглеждаха най-щастливи след резултатите. Пред своите поддръжници те подчертаха:

„ Реакционният блок на регресията, който направи цялостен поврат на всички достижения, които постигнахме през последните четири години, се провали. “

Един испански уеб страница, El Español, заяви, че макар успеха на Фейхоо, Санчес към момента има късмет да сформира държавно управление. Но тези доста дребни шансове ще изискват да отидете даже по-далеч от преди, с цел да осигурите поддръжка на сепаратистите.

Санчес ще се нуждае от поддръжката на твърдолинейната, про-независима партия Заедно за Каталуния (Junts). Обаче нейният водач Карлес Пучдемон, който живее в самоналожено заточение в Белгия след несполучливия опит за самостоятелност на Каталуния през 2017 година, по-рано този месец разяснява, че Junts няма да поддържа нито социалистите, нито Народната партия.

В понеделник генералният секретар на партията Жорди Турул наподобява уточни, че партията може да употребява новия си статут на крал като разменна монета за прогрес в идеята за самостоятелност на Каталуния.

Но макар че Санчес предприе стъпки за нормализиране на връзките със сепаратистите , като помилва хвърлените в пандиза водачи, подкрепящи независимостта, и омаловажа закононарушението на отцепването , той неведнъж и твърдо сподели, че няма да разреши на Каталуния да организира референдум за самоопределяне.

Докато водачът на Народната партия Фейхоо разгласи победа след оповестяването на резултатите, един от дребното водачи, които не демонстрираха признаци на празнуване, беше крайнодесният водач на „ Вокс “ Сантяго Абаскал. В неделя вечерта той сподели:

„ Това е ден на безпокойствие. “

Политическият анализатор Яго Морено посочи, че крайната десница е обвинила консервативната  за „ съучастничество в демонизирането на „ Вокс “, виждайки резултата от неделя като начало на пътешестване към втори тур, който може да пристигна до Коледа. Абаскал посочи:

„ Не постигнахме задачите си да изгоним Педро Санчес… Вероятно ще има други избори, на които можем да създадем това да се случи. “

Докато водачът на социалистите и Сумар демонстрираха единение в ефирен спор предходната седмица, водачът на консерваторите Фейхоо очевидно отсъстваше, създавайки усещането, че „ Вокс “ е сама.

Гласоподавателите на „ Вокс “ обаче се оповестиха със мощ, подкрепяйки платформата на Абаскал за антиимиграция и антифеминизъм . Мнозина го виждаха като най-хубавата си вяра за отбрана на обичайните полезности на Испания .

Избирателната интензивност надвиши 70% в неделя, защото гласоподавателите усетиха значимостта на тези редки избори в средата на лятото. Това частично се дължи на съвсем 2,5 милиона подадени гласа по пощата, само че изборните секции бяха най-натоварени сутринта, преди жегата да настъпи.

„ Вокс “ остава третата най-голяма партия с поддръжката на три милиона от 37-те милиона гласоподаватели в Испания, само че не доста пред Сумар и с огромен спад в броя на местата.

Броят на гласуващите се усили в неделя с 1,6 милиона млади гласоподаватели, които за първи път имат право да вземат участие в изборите. Приблизително 10 милиона испанци към този момент са на отмора и един мъж в крайбрежна изборна секция си сложи за цел да носи шнорхел и плавници.

Много гласоподаватели признаха, че съгласно тях има прекалено много залог в тези избори, даже и да се организират в средата на лятото. Един татко на три деца, на име Серджо, сподели пред „ BBC “, че доста хора, които познава, са разтревожени и ядосани, че една крайнодясна партия може да се окаже в държавното управление .


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР