Испания може да използва конституционните си правомощия, за да отмени

...
Испания може да използва конституционните си правомощия, за да отмени
Коментари Харесай

Испания ще отмени автономията на Каталуния, ако обяви независимост

Испания може да употребява конституционните си пълномощия, с цел да анулира краткотрайно автономията на Каталуния, в случай че районният парламент разгласи самостоятелност, съобщи испанският министър на правораздаването рафаел Катала, представен от Ройтерс и Българска телеграфна агенция. 

Катала разгласи, че член 155 от испанската конституция планува анулация на самостоятелните пълномощия на районните управляващи. 

" Чл. 155 е налице. Ще използваме цялата мощ на закона ", каза той. 

" Наше обвързване е да разгадаем проблемите и ще го създадем, макар че това включва някои ограничения, които може да са неприятни. Но в случай че някой разгласи самостоятелност, ще би трябвало да му кажем, че не може ", акцентира министърът.

90% от каталунците гласоподаваха " за " самостоятелност на референдума през вчерашния ден. Референдумът беше разгласен за противозаконен от Мадрид, защото съгласно конституцията единствено централната власт може да инициира референдуми. 

Каталунските управляващи обаче са безапелационни, че резултатът от референдума им дава опция едностранно обособяване от Испания. 

В същото време каталунското държавно управление заяви, че при конфликтите по време на референдума са ранени минимум 893 души. Всички те са потърсили здравна помощ. Четирима души са съществено ранени, само че положението им е устойчиво.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР