Испания и Португалия регистрираха над 40 случая на маймунска шарка

...
Испания и Португалия регистрираха над 40 случая на маймунска шарка
Коментари Харесай

Маймунската шарка приближава към България

Испания и Португалия записаха над 40 случая на маймунска шарка - вирусна зараза, рядко срещана в Европа, която в последните седмици става все по-разпространена. Двете огнища на инфектирани са в регионите на Мадрид и Лисабон.

Само дни откакто английските здравни управляващи оповестиха, че са разкрили седем случая на шарка та единствено от началото на месеца. СЗО работи за откриване на аргументите за огнището. Здравните управляващи допускат, че някои от случаите се дължат на полов контакт - в множеството случаи става въпрос за мъже с хомосексуални пристрастености.

Властите в Мадрид оповестиха за " 23 вероятни случая на маймунска шарка ", като се счита, че всички те са се заразили по полов път.

„ Като цяло предаването му става посредством респираторни капки, само че характерностите на 23-те хипотетични инфекции сочат, че се предава посредством телесни течности по време на полови връзки “, се споделя в изказването на управляващите, без да се показват повече детайлности.

„ Всички случаи са на мъже, - млади и възрастни, които имат полови връзки с други мъже “, сподели пред радио Cadena Ser Елена Андрадас, началник на публичното опазване на здравето в района на Мадрид.

Други 20 хипотетични случая на маймунска шарка са открити в района на Лисабон, заяви португалското здравно министерство.

„ Всички случаи са били измежду мъже, множеството от които млади “, се споделя в известието.

Симптомите на маймунска шарка при хората включват обрив, който стартира по лицето, след което се реалокира в други елементи на тялото, както и тресчица, мускулни болки и настинка. Повечето хора се възвръщат от болестта в границите на няколко седмици.

Департаментът по опазване на здравето на американския щат Масачузетс също заяви за първи случай в Съединени американски щати на заразяване с маймунска шарка. Става въпрос възрастен мъж, който скоро е бил в Канада, се споделя в известието.

Според информацията на здравните управляващи първичното тестиране е завършило във вторник вечерта, а потвърждаващите проби са направени в сряда. Мъжът е приет в болница. В известието се акцентира, че инфекцията не съставлява заплаха за обществото. През 2021 година вирусът беше открит при поданици на Тексас и Мериленд, върнали се от Нигерия.

Той се предава на индивида от дивите животни като гризачи и примати, а вторичното му разпространяване от човек на човек е лимитирано. Обикновено коефициентът на смъртност при огнище на маймунска шарка варира сред 1% и 10%, като по-голяма част от смъртните случаи е при по-млади възрастови групи.

Маймунската шарка няма характерно лекуване или ваксина, само че се счита, че направена преди този момент имунизация срещу шарка обезпечава високоефективна профилактика против това заболяване.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР