Испания и други четири държави от ЕС се съгласиха да

...
Испания и други четири държави от ЕС се съгласиха да
Коментари Харесай

Пет държави от ЕС се съгласихада приемат мигранти от кораба Оупън армс

Испания и други четири страни от Европейски Съюз се съгласиха да одобряват мигранти от избавителния транспортен съд "Оупън армс ", оповестиха през днешния ден управляващите в Европейски Съюз, представени от Ройтерс.

Около 100 мигранти, избавени при започване на август в Средиземно море, бяха принудени да останат 19 дни на претъпкания испански транспортен съд, до момента в който италиански прокурор не подреди той да бъде арестуван и евакуиран.

Мигрантите слязоха нощес на брега на италианския остров Лампедуза, а говорителка на Европейската комисия в Брюксел сподели, че Испания, Франция, Германия, Люксембург и Португалия са се съгласили да ги одобряват.

Правителството в Рим по-рано отхвърли да разреши на "Оупън армс " да влезе в италианско пристанище. Едноименната Неправителствени организации, която дава отговор за кораба, сподели че мигрантите са изтощени и незабавно се нуждаят от заслон, а някои от тях са скочили във водата, в опит да доплуват до брега.

Италианският вътрешен министър Матео Салвини зае твърда позиция против приемането на мигранти и съобщи, че страната към този момент е направила доста за мигрантите от Африка.

Петте страни, които одобряват мигрантите от "Оупън армс ", ще изпратят екипи, с цел да ги записват и интервюират, да създадат нужните инспекции и да приготвят превозването им. Това значи, че същинското прекачване на мигрантите към други страни от Европейски Съюз ще отнеме повече време, а не "само няколко дни ", сподели говорителката на Еврокомисията Тове Ернст. "Комисията ще направи всичко, което е по силите й, с цел да помогне и да подсигурява, че процедурите се организират колкото може по-бързо ".

Испанският вицепремиер Кармен Калво сподели по радио "Кадена сер ", че покрай италианския остров ще се намира боен транспортен съд, с цел да може при потребност мигранти да бъдат превозени бързо от Лампедуза до Испания през идващите дни, съобщи Асошиейтед прес.

Минути преди прокурорът да подреди задържането на филантропичния кораб, Испания изпрати кораба "Аудас " да съпроводи "Оупън армс " до испанско пристанище.

Междувременно говорителка на Европейската комисия изиска от страните от общността да проявят взаимност и да се се съгласят да одобряват мигранти от кораба "Оушън вайкинг ", съобщи Ройтерс.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР