Испания ексхумира тялото на Хосе Антонио Примо де Ривера -

...
Испания ексхумира тялото на Хосе Антонио Примо де Ривера -
Коментари Харесай

Испания ексхумира за пети път тялото на основателя на фашисткото движение

Испания ексхумира тялото на Хосе Антонио Примо де Ривера - създател на фашисткото придвижване " Фаланга ", подкрепящо франкисткия режим, оповестява " Ройтерс ".

Тялото му ще бъде извадено от пантеон, построен на планински скат покрай Мадрид.

Ексхумацията на Примо де Ривера, която идва след п ремахването през 2019 година на , е част от проект за преобразяване на така наречен комплекс " Долина на падналите ", издигнат от Франко, в мемориал на 500 000 души, убити по време на Испанската революция през 1936-39 година

Миналата година Долината на падналите беше преименувана на Долината Куелгамурос - първичното име на местността - според новия испански закон за демократичната памет.

" Това е още една стъпка в преотстъпването на долината. Нито един човек или идеология, които припомнят за диктатурата, не би трябвало да бъдат почитани или възхвалявани там ", съобщи началникът на кабинета на испанския министър-председател Феликс Боланьос.
 Испанският парламент позволи ексхумиране останките на Франко
Испанският парламент позволи ексхумиране останките на Франко

172 депутати против двама

Хосе Антонио - наследник на диктатора Мигел Примо де Ривера, който е отпред на Испания от 1923-1930 година, е разстрелян през ноември 1936 година от леви републиканци в Аликанте. Това ще бъде петата ексхумация на тялото му.

През 1939 година, откакто е лежал в два разнообразни всеобщи гроба в Аликанте, ковчегът му е изместен на 500 километра от източния крайбрежен град до Сан Лоренцо де Ел Ескориал, град край Мадрид, където са заровени испанските кралски особи.

Останките му са преместени още веднъж при завършването на паметника на Долината на падналите 20 години по-късно и заровени под олтара на базиликата, където е положено и тялото на Франко при гибелта му през 1975 година

Генералът реакционер Франко и Примо де Ривера, неприкрит плейбой, не са изпитвали изключително топли усеща един към различен, съгласно биографа на Франко Пол Престън.

Франко в действителност саботира няколко опита за образуване на избавяне или замяна на пандизчии - нещо, което би избавило живота на Примо де Ривера , написа Престън в биографията си.

Смъртта на Примо де Ривера разрешава на Франко да в профил противник и да поеме контрола над фалангистите, като ги включи в по-широко крайнодясно придвижване, което поддържа неговата тирания.

В момента държавното управление прави действия в мавзолея, с цел да обезпечи достъп до криптите, където са заровени тленните остатъци на 34 000 души, чиято идентичност е незнайна, само че мнозина от тях са жертви на режима на Франко.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР