Испания е образец за създаване на енергийни кооперации, в които

...
Испания е образец за създаване на енергийни кооперации, в които
Коментари Харесай

Кооперации намаляват разходите за енергия в Испания

Испания е пример за основаване на енергийни кооперации, в които членовете използват по-евтина електрическа енергия. Това е метод да се облекчат бюджетите на хората в сложен за тях миг. Вижте репортаж на Euronews от едно село в испанската област Аликанте.

Въпреки растящите цени на силата, Хуана не се опасява да възпламени лампите. Тя е част от първата в Европа локална енергийна общественост, основана в село Реаленго в испанската провинция Аликанте.

" Не ни се наложи да вършим вложения като други квартални общности, които са се обединили в енергийни кооперации. Имаме икономисване сред 20 и 22% в сметките за електричество ", споделя тя.

Тази 100-годишна кооперация конфигурира слънчеви панели без спомагателни разноски за жителите. Тя задоволява към 50% от енергийните потребности на региона... Освен това конфигурира пунктове за зареждане на електрически коли. Водещ принцип е солидарността.
Хората, които са у дома денем, когато грее слънце, могат да употребяват по-евтина електрическа енергия от други, които използват повече през нощта. Разработихме система, с цел да подсигуряваме, че всеки може да споделя евтината сила.
Хоакин Мас, общоприет управител на Enercoop Group

Съседите са построили и баскетболно игрище и детска площадка до инсталацията със слънчеви панели.

" След триумфа, реализиран в Ел Реаленго, задачата е енергийната общественост да се разрасне в цялата община Кревиленте, където живеят към 30 000 души. Някои от тях ще получават по-ниски сметки за ток още от 2023 година ", изяснява репортерът на Euronews Карлос Марласка.

Енергийната кооперация в града има за цел да построи общо 21 съоръжения.

" Ние сме в страна, където има режим на олигопол на избрани частни компании. Това лоби пречи за приемането на по-широко демократизирано енергийно законодателство и действителна конкуренция ", безапелационен е кметът на Кревиленте Хосе Мануел Пеналва.

Сега в Испания има над 30 енергийни общности.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР