Испания e нарушила политическите права на каталунските сепаратисти, забранявайки им

...
Испания e нарушила политическите права на каталунските сепаратисти, забранявайки им
Коментари Харесай

ООН: Испания е нарушила правата на каталунските сепаратисти

Испания e нарушила политическите права на каталунските сепаратисти, забранявайки им да извършват публични отговорности, преди да ги осъди за ролята им в  Това съобщи Комитетът по правата на индивида на Организация на обединените нации, представен от Анадолската организация.

Случаят беше отправен до Комитета от някогашния вицепрезидент на Каталуния Ориол Жункерас и трима министри от държавното управление, които държаха властта по време на противозаконното гласоподаване и последвалата декларация на Народното събрание за оповестяване на самостоятелност от Испания.

След като каталунското държавно управление разгласи самостоятелност, Мадрид пое контрола над отделилата се област и разпусна Народното събрание.

След политическата рецесията в началото прокуратурата повдигна на четиримата политици, подали тъжба до Организация на обединените нации, обвиняване в протест, което включва апел за принудително въстание против конституционния ред.
 Испанското държавно управление помилва каталунските сепаратистки водачи
Испанското държавно управление помилва каталунските сепаратистки водачи

Кабинетът счита, че тази стъпка ще понижи напрежението...

През юли 2018 година, до момента в който бяха в прелиминарен арест , те бяха отстранени от публични отговорности, защото според испанското законодателство това е допустимо при повдигнато обвиняване в протест.

През октомври 2019 година обаче политиците бяха дефинитивно наказани за бунтовничество - закононарушение, което не включва същия детайл на принуждение като протеста. В резултат на това им беше позволено да се върнат към публичните отговорности.

" Вземайки под внимание, че четиримата жалбоподатели са призовали обществеността прецизно да се придържа към мира, Комитетът счете, че решението да бъдат упрекнати в протест, което е довело до автоматизираното им премахване преди присъдата, не е предвидимо и затова не се основава на рационални и справедливи аргументи, планувани в закона ", се показва в прессъобщение на Комитета на Организация на обединените нации по правата на индивида.
 До 13 година затвор за водачите на Каталуния Обновена
До 13 година затвор за водачите на Каталуния

Върховният съд на Испания даде сред 9 и 13 година затвор на девет водачи

" Решението за премахване на изборни длъжностни лица би трябвало да се основава на ясни и предвидими закони , които откриват рационални и справедливи аргументи за ограничение на политическите права, и би трябвало да се ползва въз основа на самостоятелна оценка. Подобен метод е най-хубавият метод да се подсигурява зачитането на институциите и да предизвиква върховенството на закона в едно демократично общество ", означи Хелене Тигруджа, член н Комитета.

И четиримата каталунски сепаратисти бяха наказани на повече от 10 години затвор за ролята им в опита за обособяване на Каталуния от Испания. През 2021 година обаче политиците и ги пусна на независимост.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР