Испания е на предпоследно място в ЕС по ръст на

...
Испания е на предпоследно място в ЕС по ръст на
Коментари Харесай

България е първа по ръст на заплатите в ЕС

Испания е на предпоследно място в Европейски Съюз по растеж на заплатите до октомври месец през актуалната година, демонстрира отчет на Европейска комисия за макроикономическите прогнози. След нея се подрежда единствено Словения, а преди всичко е България.

Според отчета в Испания нарастването на заплатите е 2.6 % като след нея се подрежда Словения с 2.2 на 100. 

На първо място по растеж на възнагражденията е България с 15.4 %, следвана от Унгария с 14.5%. 

По средата остават Франция и Германия. Средният растеж в еврозоната е 4.2 на 100, при 4.6 % в целия Европейски Съюз. В Испания през октомври е записана инфлация от 8.8 %, което значи, че тя изпреварва повече от три пъти темпото на нарастване на заплатите. 

Докладът на Европейска комисия предвижда, че през 2023 година цените ще стартират да падат, а възнагражденията да се подвигат, изключително въз основата на ниското равнище на безработица в еврозоната, макар положението на стопанската система. 

За Испания плануваният растеж на заплатите е 4.9 % през 2023 година и 2.7 на 100 през 2024-та, когато към този момент ще надвиши инфлацията. На фона на неяснотата по кое време испанците ще възстановят покупателната си дарба от преди пандемията, договарянията сред държавното управление, работодателите и синдикатите за нарастване на работните заплати остават в застой.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР