Испания е на път да излезе от продължилата вече над

...
Испания е на път да излезе от продължилата вече над
Коментари Харесай

Политическа сглобка и в Испания - Санчес се съюзи със сепаратиста Пучдемон

Испания е на път да излезе от траялата към този момент над 4 месеца политическа невъзможност. Действащият министър председател Педро Санчес се споразумя с водача на каталунските сепаратисти Карлес Пучдемон за съставяне на държавно управление.

В подмяна на поддръжката за кабинета, Санчес даде обещание на Пучдемон прошка за него и всички сепаратисти, преследвани от закона поради противозаконния референдум за самостоятелност на Каталуния от 2017 година

Партньорство непредпазливо. Макар и в заточение от години, каталунският водач Карлес Пучдемон продължава да има въздействие на испанската политическа сцена със своята партия " Жунтс - Заедно за Каталуния ". Предсрочните парламентарни избори през юли бяха извоювани от опозиционната Народна партия, само че те и крайнодясната " Вокс " не събраха задоволително гласове за съставяне на държавно управление.



Така мандатът отиде при настоящия министър председател Санчес, който се нуждае от 176 гласа за държавно управление на малцинството. Ключът се оказа в гласовете на двете каталунски партии. Каталунската левица към този момент даде единодушие, през днешния ден това направи и Пучдемон. В подмяна той и към 1400 каталунски сепаратисти ще получат прошка.

" Това съглашение ни дава историческата опция да разгадаем един спор, който може да има единствено политическо решение. Нашите две обединения имат дълбоки разлики, само че открихме допирни точки в името на жителите. Споразумението става в основен за страната миг - значимо е час по-скоро да бъде образувано държавно управление, което да донесе непоклатимост на Испания ", сподели Сантос Сердан, секретар на Социалистическата партия.

Карлес Пучдемон, който от 2017 година живее в заточение в Белгия, загатна след съглашението за нов референдум за самостоятелност на Каталуния.

" Без подозрение връзките сред социалистите и нашата партия не будят нито възторг, нито доверие. Не можем да го отречем. Но сигурно ще обсъдим тематиката за референдум за самоопределение, както и фискална договорка ", сподели той.



Гняв и отчаяние шести ден огласят улиците на Мадрид и други испански градове. Хиляди съперници на концепцията каталунските сепаратисти да влязат във властта и през днешния ден стачкуваха. От Народната партия упрекнаха Педро Санчес, че е подготвен на всичко, с цел да остане на власт.

" Това съглашение на срама няма да позволи проблемите в страната. Напротив - единствено ще ги задълбочи, счита Алберто Нунез Фейхо, водач на Народната партия.



На Санчес му остана единствено да получи поддръжката и на дребната Баска националистическа партия. Другата седмица следва проектокабинетът му ще бъде гласуван в Народното събрание. Ако до 27 ноември Испания няма държавно управление, Народното събрание ще бъде разхлабен, а страната ще отиде на нови избори през януари.

Снимки: БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР