Испания е една от най-колоритните страни в света, която със

...
Испания е една от най-колоритните страни в света, която със
Коментари Харесай

10 малко известни факта за Испания

Испания е една от най-колоритните страни в света, която със своята просвета, кухня, традиции и обичаи, съумява да заинтригува милиони гости годишно. Със сигурност испанците знаят по какъв начин да живеят и вършат това по най-хубавия метод. Страната на фиестата и сиестата кара доста хора по целия свят да се възхищават на техния метод на живот. Испанската акуратност е известна по целия свят като цялостна диаметралност на немската.

Мнозина от нас свързват Испания с футбола, паелята или тапас, бикоборството или сангрията. Страната обаче може да ви изненада с още доста незнайни обстоятелства. Ето 10 от тях.

1. Със междинна дълготрайност на живота от 82,8 година (по данни от 2016 г.) испанците са с най-високата дълготрайност на живота от останалите си съграждани в Европейския съюз. В международната ранглиста те се подреждат в челната петица, предхождани от Австралия, Сингапур, Швейцария и първенецът Япония. Ключът зад тази висока дълготрайност на живот може да се крие в испанската кухня и метода на живот.

2. Националният химн на Испания няма думи. „ Кралският марш “ е народен химн на Испания от 1770 година и е един от четирите химна в света, които са без текст. Въпреки това през другите интервали към химна са добавяни най-различни стихове, само че от 1978 година, след режима на Франко, новият текст към химна на Испания е отстранен.

3. Испания резервира неутралитет през двете международни войни , само че все пак претърпява кръвопролитна революция от 1936 до 1939 година, в която умират над 500 хиляди души.

4. 43% от международното произвеждане на зехтин се добива и преработва в Испания. Наред с Италия и Гърция, тя е една от най-големите страни производителки на зехтин. Зехтинът е главната съставна част в испанската кухня, която придава необикновен и неповторим привкус на всяко едно ядене.

5. Коридата символизира любовната игра сред мъжа и дамата. В ролята на дамата влиза тореадорът, който омайва и съблазнява своя сътрудник в хватката на гибелен танц, продължаващ към 3 часа. Бикът, който играе ролята на мъжа, бива погубен в края на представлението. Коридата се развива в три дейности, като във всяко едно тореадорът или бикоборецът извършва древен обред. В последното деяние – „ Частта на гибелта “, тореадорът примамва нищо не подозиращия бик към себе си и скрива меча под алената плащеница. Червеният цвят е част от традицията на бикоборството, защото бика е далтонист, той се нервира от самото придвижване на заплаща, а не от неговия цвят.

 10 малко известни обстоятелството за Испания

6. През 2002 година Англия инцидентно атакува Испания. Около 20 пехотинци дебаркират на испански плаж. Десанта траял 5 минути откакто грешката била регистрирана. Вместо бойците да слязат на гибралтарския скалист бряг, те са привлечени от по комфортния и песъчлив испански плаж.

7. В Съединени американски щати има повече испаноговорящи в сравнение с в Испания. Това не е изненада, поради обстоятелството, че испанският език е вторият по говоримост в международен мащаб след британския. Но това се случва главно поради две предпоставки. На първо място емиграционните процеси, предиздвикали доста испаноговорящи да потърсят работа в щатите и високата раждаемост, залегнала надълбоко в испанската просвета.

8. Това, което доста хора не знаят е, че Айфеловата кула в началото e била планувана да бъде изграденa в Барселона, Испания за Световното ревю през 1888 година Проектът за нейното създаване бива отритнат, защото бил „ прекомерно безценен и чудноват “. Вместо това, Айфел се опитал още веднъж да построи своята кула, само че този път в Париж за Световното ревю през 1889 година Проектът бил утвърден, а останалото е история…

9. Най-често срещаното женско име в страната е Мария и цели 26,6% от дамите в Испания се споделят по този метод. На второ място по известност застава Кармен, а на трето – Ана. 12,36% от испанците се споделят Хосе, следвани от по-малко известните Антонио и Хуан.

10. През 2011 година дребен испански град, който се намирал на ръба на финансова рецесия, решил да заложи в най-голямата лотария в света. Най-изненадващото от тази история, не е това, че градът бил самичък по себе си участник в играта, а това, че в действителност спечелил!


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР