Испанецът Пейо Билбао от тима Бахрейн-Викториъс спечели десетия етап от

...
Испанецът Пейо Билбао от тима Бахрейн-Викториъс спечели десетия етап от
Коментари Харесай

Пейо Билбао спечели десетия етап на Тур дьо Франс 2023

Испанецът Пейо Билбао от отбора Бахрейн-Викториъс завоюва десетия стадий от Обиколката на Франция - 167,2 километра от Вулкания до Исоар.

33-годишният Билбао измина дистанцията за 3 часа, 52 минути и 34 секунди и записа първата етапна победа в кариерата си в Тур дьо Франс. С нея той съумя да се изкачи и до петото място в генералното класиране.

Днешният стадий беше с хълмист темперамент и предстоящо беше извоюван от групата на бегълците. Атаките в него обаче започнаха още през цялото време и следваха една след друга съвсем доникъде му, като в тях се включиха даже главните кандидати за " жълтото трико " Йонас Вингегор (Дания/Йъмбо-Висма) и Тадей Погачар (Словения/ОАЕ). Нито един от двамата обаче не съумя да вземе преднина пред другия и те дойдоха в комплект с главната група на 2:53 минути от времето на спечелилия.

Тежестта във втората половина в стадия пък падна върхи плещите на Кристс Нейландс от отбора на Израел-Премиър Тех. Латвиецът водеше безусловно самичък, само че три километра преди финала бе застигнат от групата от петима преследвачи, в която бе и Билбао. Испанецът бе най-свеж във финалните метри и стигна до успеха, изпреварвайки със напълно малко германеца Георг Цимерман (Интермарше) и австралиеца Бен О`Конър (AG2R). Нейландс пък стигна до четвъртото място.

В генералното класиране отпред с " жълтото трико " остава защитаващият купата си Вингегор. Втори на 17 секунди е двукратният първенец Вингегор, а трети на 2:40 минути е австралиецът Джай Хиндли (Бора-Хансгрое). След него е испанецът Карлос Родригес Кано (Инеос) на 4:22 минути, а Билбао излезе пети на 4:34 минути. Шестицата се добавя от британеца Адам Йейтс (ОАЕ), който е на пет секунди зад Пейо Билбао.

При катерачите притежател на " бялото трико на червени точки " остава американецът Нелсън Паулес от Едюкейшън-ИйзиПоуст с 46 точки, до момента в който при спринтьорите със " зеленото трико " първи е белгиецът Яспер Филипсен от Алпецин-Декьонинк.

В сряда в 11-ия стадий от Тур дьо Франс ще бъдат преодоляни 179,8 равнинни километра от Клермон-Феран до Мулен.





Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР