Исмаил Зулфич притежава заразителна усмивка. Такава, която буди усмивки и

...
Исмаил Зулфич притежава заразителна усмивка. Такава, която буди усмивки и
Коментари Харесай

Исмаил Зулфич - пленяваща история за силата на духа, усмивката и един сладолед

Исмаил Зулфич има заразителна усмивка. Такава, която буди усмивки и у хората против него. 9-годишното момче е родено без горни крака и с дисторция на краката, само че към този момент няколко години потвърждава, че за мощния дух няма спънка и печели медали в плуването. Най-силни достижения Исмаил дава в бътерфлая, а въпреки да е единствено на 9, треньорът му към този момент вижда в него гений да взе участие на европейски, международни шампионати и олимпийски игри при хората с увреждания.
Исмаил е представител на единствения плувен клуб за хора с увреждания в Босна и Херцеговина - СПИД. Негов треньор е Амел Капо, който дефинира 9-годишното момче като “голям мотиватор”. В клуба му упражняват 87 деца с увреждания.
Плувната приказка на дребния Зулфич стартира през 2016 година - в началото той влиза в басейна поради проблеми с гърба. До през днешния ден родителите му го водят два пъти седмично на подготовка, като за задачата изминават към 70 километра от Зеница до Сараево, където той води тренировките си. Исмаил към този момент може да се похвали с победи над по-големи от него момчета, а натрупа триумфи и на интернационалната сцена.

“Срещнах Исмаил през март 2016 година. Съпругата ми видя негова фотография в обществената мрежа, оповестена от неговата майка и се свързах с нея. Родителите му се съгласиха да го водят на олимпийския басейн. Първата ни среща беше странна - не знаех по какъв начин да се държа и имах боязън да му кажа “дай пет”, тъй че взех решение да държа ръцете си зад тила. Исмаил не искаше да влиза във водата, защото имаше боязън от преживелица като по-малък. Родителите му започнаха да го водят два пъти седмично и той стартира да се опасява по-малко от водата и да се разтоварва с плуването. Днес той е момче, което печели медали на съвсем всяко състезание”, показа неговият треньор Амел Капо особено за Sportal.bg .

Какво е изискал като премия дребният Зулфич след първия извоюван орден? Като всяко дете на неговата възраст - Исмаил си поискал сладолед. И когато приказва за това, на лицето му още веднъж грее заразяващата усмивка.
И макар че първоначално е изпитвал боязън от водата поради случай с надуваем басейн, през днешния ден Исмаил споделя: “когато плавам, постоянно имам усмивка на лицето си”. Желанието му е да печели още медали.
Плуването не е единственият спорт, който Исмаил практикува - може да го видите да играе футбол, да кара ски. Изобщо дребният плувец обича интензивностите.

Дуетът треньор/състезател дава резултати и въпреки Исмаил да е единствено на 9, неговият ментор и другар към този момент вижда в него капацитет за присъединяване на международно, европейско състезание при хората с увреждания и параолимпийски игри. “Исмаил несъмнено е доста надарено момче и резултатите му демонстрират, че той ще бъде в положение да плува на огромните шампионати, когато навърши 12 (б.а. възрастта, на която подрастващите могат да се състезават при мъже и жени). Той в действителност демонстрира напредък на всяка тренировка”, не крие високите си упоритости босненският треньор.

И Капо е уверен, че един ден неговият ученик един ден ще бъде участник и на параолимпийски игри. И е признателен на родителите му за отдадеността, с която два или три пъти седмично изминават по 150 км в двете направления от Зеница към Сараево и назад, с цел да може дребният Исмаил да направи своите тренировки.

А за голямата обич и отдаденост, които царят в плувен клуб СПИД, може да се приказва доста. Деца с увреждания и такива без са като огромно семейство, което употребява и обичан хаштаг #porodicaSpid.
Снимки: Личен списък
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР