Ислямският революционен гвардейски корпус е предупредил, че ще задържи и

...
Ислямският революционен гвардейски корпус е предупредил, че ще задържи и
Коментари Харесай

Иран може да задържи още гръцки танкери в Персийския залив, предупредиха от Ислямския революционен гвардейски корпус


Ислямският революционен гвардейски корпус е предизвестил, че ще задържи и други гръцки танкери в Персийския залив, „ в случай че Гърция продължи с противозаконните си дейности “, оповестява електронното издание на гръцкия вестник „ Катимерини “.  

На 27 май в Персийския залив бяха арестувани два гръцки танкера. Отговорност за задържането на плавателните съдове беше поета от Ислямския революционен гвардейски корпус, именуван още Армия на пазителите на ислямската гражданска война. 

Моряците на борда на двата танкера - „ Делта Посейдон “ и „ Прудънт уориър “ са общо 48, от които 10 гръцки жители и един кипърски грък. Екипажите не са задържани и са добре. Комуникацията с тях е възобновена. 

В региона на Персийския залив сега се намират 17 гръцки кораба, оповестява Българска телеграфна агенция. 

Официално аргументите за задържането на танкерите са „ морски нарушавания “ като от иранската брегова защита не вършат разяснения какви тъкмо са те. По случая се води следствие от иранските управляващи. 

Изданието „ Трейдуиндс “ Иран постоянно употребява довода за „ морски нарушавания “ когато задържа кораби на непознати страни, с които има разногласия. 

Според изявления в гръцките медии случилото се с двата гръцки танкера в Персийския залив е ответно деяние поради решение на гръцки съд да удовлетвори искане на Съединени американски щати за изпомпване и прекачване на ирански нефт от съветски танкер, арестуван преди повече от месец в региона на гръцкия остров Евбея.

Корабът беше арестуван поради наложените от Европейски Съюз наказания на Русия. По-късно беше освободен, само че остана в региона на гръцкия остров. Съединени американски щати настояха товарът на танкера да бъде тестван, защото съгласно тяхна информация притежателят на петрола е компания, която попада под наказания на Вашингтон. Случаят беше предаден на съда, който позволи петролът да бъде трансфериран на наети от Съединени американски щати кораби. Техеран реагира остро като разгласи дейностите на Атина за „ интернационален грабеж “.  

В момента танкерите „ Делта Посейдон “ и „ Прудънт уориър “ се намират в най-голямото комерсиално пристанище на Иран Бандар Абас на 

Гърция към този момент връчи протестна нота на посланика на Иран, изиска освобождение на корабите и предизвести, че случилото се може да повлияе на връзките сред Атина и Техеран. Посланикът на Република Кипър в иранската столица също изиска незабавна среща в иранското външно министерство, с цел да получи пояснения и спомагателна информация.

Говорителят на иранското външно министерство Саед Хатибзадех в пост в Туитър е подчертал, че връзките сред Иран и Гърция не би трябвало да страдат от „ надълбоко неправилни преценки като кражба в интерес на трети (държави) “, отбелязва " Катимерини ".

Гърция е уведомила за случая европейската работа за външна политика, Международната морска организация и европейските си сътрудници,  декларирал през днешния ден представителят на гръцкото държавно управление Янис Иконому, съобщи организация АНА-МПА. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР