Ислямската въоръжена групировка Хамас е готова да се съгласи на

...
Ислямската въоръжена групировка Хамас е готова да се съгласи на
Коментари Харесай

Хамас е готов да се разпусне, ако се постигне решение за независима палестинска държава

Ислямската въоръжена формация " Хамас " е подготвена да се съгласи на помирение от пет или повече години с Израел. Тя ще се разоръжи и ще се преобразува в политическа партия, в случай че независимa палестинска държава е основана по границите отпреди 1967 година. Това съобщи върховен политически чиновник на " Хамас " в изявление за " Асошиейтед прес ".

Коментарите на Халил ал-Хая в изявление за АП в сряда пристигнаха на фона на за преустановяване на огъня. Предложението, че " Хамас " ще се разоръжи, е забележителна отстъпка от страна на войнстващата група, публично ангажирана с унищожаването на Израел.

Но е малко евентуално Израел, който се зарече да смаже " Хамас " след, да обмисли сходен сюжет . Сегашното израелско ръководство е твърдо срещу основаването на палестинска страна върху земите, завзети от Израел по време на Близкоизточната война през 1967 година

Говорейки пред АП в Истанбул, Ал-Хая сподели, че " Хамас "   желае да се причисли към Организацията за избавление на Палестина , ръководена от съперничещата секта " Фатах ", с цел да образува единно държавно управление за Газа и Западния бряг. Той сподели, че " Хамас " ще одобри " изцяло суверенна палестинска страна на Западния бряг и Ивицата Газа и връщането на палестинските бежанци в сходство с интернационалните резолюции " по границите на Израел отпреди 1967 година

Ако това се случи, сподели той, военното крило на групировката ще се разпусне.

" Целият опит на хората, които са се борили против окупаторите, когато са станали самостоятелни и са получили правата и страната си, какво са създали тези сили? Те се трансфораха в политически партии и техните отбранителни бойни сили се трансфораха в национална войска ", сподели той.

През годините " Хамас " смекчава обществената си позиция във връзка с опцията за палестинска страна дружно с Израел, само че неговата политическа стратегия към момента публично " отхвърля всякаква опция на цялостното избавление на Палестина, от реката до морето " - имайки поради региона, достигащ от река Йордан до Средиземно море, който включва земи, които в този момент съставляват Израел.

Ал-Хая не сподели дали очевидното му разбиране на решение за две страни би означавало завършек на палестинския спор с Израел или междинна стъпка към декларираната цел на групата да унищожи Израел.

Палестинската администрация се надява да сътвори самостоятелна страна в Западния бряг , Източен Йерусалим и Газа - области, завладяни от Израел по време на Близкоизточната война през 1967 година Докато интернационалната общественост в огромно болшинство поддържа такова решение за две страни, твърдолинейното държавно управление на израелския министър председател Бенямин Нетаняху го отхвърля.
 Нетаняху изключва основаването на палестинска страна
Нетаняху изключва основаването на палестинска страна

Обеща да продължи с офанзивата в Газа до цялостна победа

Сега Израел се готви за атака в южния град Рафах, където са избягали над 1 милион палестинци.

Израел твърди, че е разформирал множеството от първичните батальони на " Хамас " от началото на войната, само че че останалите четири са укрити в Рафах. Израел твърди, че офанзивата на Рафах е нужна, с цел да се реализира победа над " Хамас ".

Ал-Хая сподели, че сходна атака няма да успее да унищожи " Хамас ". Той сподели, че контактите сред политическото управление извън и военното управление в Газа са " непрекъснати " от войната и " контактите, решенията и напътствията се вършат след съвещания " сред двете групи.

Израелските сили " не са унищожили повече от 20% от качествата на " Хамас " , нито човешки, нито на полето ", увери той. " Ако не могат да довършат " Хамас ", какво е решението? Решението е да се стигне до консенсус. "
 Секретен сътрудник на Организация на обединените нации не призна палестинската държавност
Секретен сътрудник на Организация на обединените нации не призна палестинската държавност

Съединени американски щати постановиха несъгласие с претекста, че палестинска страна би трябвало да бъде основана посредством директни договаряния с Израел

През ноември едноседмичното преустановяване на огъня докара до освобождението на повече от 100 заложници в подмяна на хиляди палестински пандизчии, държани в Израел. Но договарянията за по-дългосрочно помирение и освобождение на останалите заложници сега са в застой , като всяка страна упреква другата в неотстъпчивост. Ключовият събеседник Катар сподели през последните дни, че

Ал-Хая също индиректно заплаши, че " Хамас " ще нападна израелски или други сили , които може да са, който Съединени американски щати се пробват да изградят по крайбрежието на Газа , с цел да доставят помощ по море.

" Ние изрично отхвърляме всяко непалестинско наличие в Газа , без значение дали по море или на сушата, и ще се оправим с всяка военна мощ, присъстваща на тези места, израелска или друга... като окупационна мощ ", сподели той.

Ал-Хая сподели, че " Хамас " не съжалява за офанзивите от 7 октомври, макар разрушенията, които те нанесоха на Газа и нейния народ. Той отхвърли бойците на " Хамас " да са атакували цивилни по време на офанзивите - макар големите доказателства за противното - и сподели, че интервенцията е съумяла в задачата си да притегли вниманието на света към палестинския въпрос.

И, сподели той, опитите на Израел да изкорени " Хамас " в последна сметка няма да съумеят да предотвратят бъдещи палестински въоръжени протести.
 Галант: Израел унищожи командването на Хизбула в Южен Ливан
Галант: Израел унищожи командването на Хизбула в Южен Ливан

Половината от командирите на " Хизбула " в Южен Ливан са отстранени, а другата половина се крият и изоставят Южен Ливан
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР