Ислямска държава в Афганистан най-вероятно стои зад нападението в Москва.

...
Ислямска държава в Афганистан най-вероятно стои зад нападението в Москва.
Коментари Харесай

Анализатор: Има вероятност от бъдещи терористични атаки от ИДИЛ в Европа

Ислямска страна в Афганистан най-вероятно стои зад нападението в Москва. На това мнение е Йоана Баракова - анализатор на спорове и тероризъм в района на Южна Азия, основно Афганистан и Пакистан, оповестява Bulgaria On Air.

ИДИЛ-К или " Ислямска страна " - " Хорасан " е терористична организация, кръстена на района, който включва елементи от сегашен Пакистан, Иран, Афганистан и Централна Азия. Групировката е основана през 2015 година. Тогава пакистански талибани се съюзяват с бойци, разочаровани от талибаните в Афганистан, изяснява Йоана Баракова. 

" Ислямска страна " - " Хорасан " смята, че талибаните са лицемерни и че поддържат връзки с някои от страните, против които се бият и които смятат за неислямистки ", разясни Баракова.

Тя добави, че ИДИЛ-К има собствен претекст да извърши атентата в Москва.

" Те смятат всички артисти или страни, които един тип партнират или се пробват да оказват помощ на талибаните като врагове. В случая Русия се пробва да сътвори разговор с талибаните, тъй като за тях е значимо да опазят тъкмо централноазиатските страни от прокарването на терористични хрумвания ", обясни анализаторът.

Според нея има вероятност от бъдещи терористични офанзиви на " Ислямска страна " - " Хорасан " в Европа.

" Слава богу до момента те са били предотвратени. Имаше няколко такива предотвратени опита в Холандия, Германия, Франция и Австрия. Организацията, освен че има интереса да основава интернационален възторг в тази ситуация посредством офанзиви, само че очевидно има потенциала да го направи ", сподели Йоана Баракова.

Според отчети на Организация на обединените нации ИДИЛ-К нанася стотици смъртоносни офанзиви всяка година в страните в района.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР