Ислямска държава е взривила в сряда Голямата джамия Ал Нури

...
Ислямска държава е взривила в сряда Голямата джамия Ал Нури
Коментари Харесай

Унищожена е древната джамия в Мосул, в която "Ислямска държава" обяви халифат

" Ислямска страна " е взривила в сряда Голямата джамия Ал Нури в Стария град на Мосул и фамозното ѝ наклонено минаре, заяви иракската войска. " Амак " - осведомителната платформа, употребена от групировката, твърди, че джамията е бомбардирана от американската авиация.

От минарето Ал Хадба през 2014г. водачът Абу Бакр ал Багдади прогласи основаването на халифат, обхващащ елементи от Ирак и Сирия и претендиращ да завладее един ден целия свят.

" Терористичните банди на Даиш (Ислямска държава) направиха още едно историческо закононарушение като взривиха джамията Ал Нури и историческото минари Ал Хадба ", се споделя в иракското военно известие. В него се твърди, че иракски елементи за битка с тероризма, сражаващи се по уличките на Стария град, са стигнали на 50 метра от средновековната постройка, когато почнали детонациите.

Във вторник частите, подпомагани от въздуха от предвожданата от Съединени американски щати коалиция, обкръжиха Стария град на Мосул в заключителната интервенция на акция, почнала през октомври 2016г. По-рано в сряда иракската войска разгласи, че е почнала нахлуване към джамията.

Средновековна арабска хроника твърди, че джамията е издигната през 1172-1173 година по разпореждане на Нур пъкъл Дин Занги, владетелят на Алепо, Дамаск и Мосул.
От юни 2014г. над минарето се развяваше черният байрак на " Ислямска страна ", а на 4 юли същата година Ал Багдади се самопровъзгласи в джамията за халиф, държател и нравствен лидер на всички мюсюлмани.

Иракските управляващи се надяваха да завладяват Ал Нури в чест на празника Еид ал Фитр - краята на свещения чесец Рамазан, който иракчаните означават тази година в неделя против понеделник. Падането на Мосул на процедура ще постави завършек на иракската част от " халифата ", макар че " Ислямска дъргава " продължава да управлява територия на запад и юг от града.

Ал-Багдади остави борбата за Мосул да се води от локални командири на ислямистите и се счита, че сега е в граничен регион сред Ирак и Сирия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР